Доступність посилання

ТОП новини

Франція і Афганістан стали першими країнами, котрі заявили про визнання незалежності Косова. Офіційно це вже зробили і Сполучені Штати


Про намір визнати незалежність Косова заявили також Велика Британія, Італія та Німеччина.


Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер заявив у понеділок на засіданні міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, що Президент Франції Ніколя Саркозі вже повідомив владу в Пріштіні про намір визнати Кососо.

На цій же нараді про намір визнати незалежність Косова заявили також Велика Британія, Італія та Німеччина.

В Афганістані рішення про визнання державної незалежності Косова ухвалив парламент країни. Афганський міністр закордонних справ повідомив: «Ісламська республіка Афганістан, поважаючи волю народу Косова, яку він висловив під час виборів до парламенту, спираючись на статут ООН і непохитну віру у демократичні цінності, права людини, право на самовизначення націй, прагнучи поширення дружних відносин між народами світу, підтримує прагнення народу Косово до незалежності і офіційно визнає Косово. Ісламська республіка Афганістан бажає Косову подальшого розвитку, прогресу і заможного життя косоварам».

Також Сполучені Штати вже офіційно визнали незалежність Косова. Про це сказано в заяві Держсекретаря США Кондолізи Райс, поширеній у понеділок.

«Президент Буш ствердно відреагував на прохання Косова про встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами. Встановлення таких відносин підтвердить особливі взаємини дружби, які пов’язують народи США та Косова», – мовиться в заяві Кондолізи Райс.

Раніше Президент Джордж Буш, який перебуває в африканському турне, заявив, що процес визнання Косова як держави проходитиме в руслі плану Марті Ахтісаарі.

«План Ахтісаарі – це програма дій на майбутнє. Ми будемо стежити за тим, як розвиваються події. Але косовари тепер – незалежні. Це прагнення довгий час підтримував я та мій уряд», – зазначив Джордж Буш.

А керівник МЗС України Володимир Огризко в понеділок під час візиту до Брюсселя заявив, що Косово не може стати прецедентом для вирішення інших заморожених конфліктів, зокрема, на теренах колишнього СРСР.

Володимир Огризко також зазначив, що позиція України щодо самопроголошеної держави наразі сформована неостаточно.

Тим часом Президент Румунії Траян Бесеску заявив, що вважає одностороннє проголошення незалежності Косова «протиправною дією», а парламент Росії наголосив, що відбулось, цитую, «нехтування нормами міжнародного права і принципами ООН».

Іспанія, Азербайджан, Кіпр, Греція, Словаччина, Болгарія і Грузія заявили, що відмовляються визнати незалежність Косова.

Державний міністр Грузії з питань реінтеграції Темур Іакобашвілі в інтерв’ю Радіо Свобода закликав не порівнювати Косово з конфліктними регіонами його країни: «Грузія не планує підтримувати жодної позиції щодо Косова, ані визнавати його незалежність. Цей процес розгортався незалежно від нас і, що найголовніше, ми маємо припинити шукати паралелі між Косовим і конфліктами, що існують в Грузії – таких паралелей немає. Грузія не має наміру визнавати Косово, це не в наших інтересах – так само, як, я думаю, Росія не збирається визнати Абхазію і Південну Осетію».

Етнічні албанці, які становлять більшість жителів Косова, оголосили про незалежність краю в неділю і доправили листа із проханням про офіційне визнання самопроголошеної держави до керівництва 192-х країн.

Матеріали до теми:

• Україна: Косово не може стати прецедентом для вирішення інших заморожених конфліктів, зокрема, на теренах колишнього СРСР • Незалежність Косова: перші реакції з України

• Край Косово проголосив незалежність • Косово – незалежне

• 18 лютого Північноатлантична рада обговорить ситуацію в Косові після сьогоднішнього проголошення незалежності краю • Незалежність Косова: Рада Безпеки ООН залишається розколотою • Уряд Сербії проголосив, що одностороннє відокремлення Косова вважатимуть недійсним і нелегальним • Косовари повертаються додому на «історичні» вихідні • Майбутнє незалежного Косова: ще дуже багато нових викликів • Cербія обрала прозахідного президента
XS
SM
MD
LG