Доступність посилання

ТОП новини

Спочатку Косово, а хто наступний?


Марія Щур Прага, 18 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Заморожені конфлікти на теренах колишнього Радянського Союзу тривають уже друге десятиліття. Абхазія, Південної Осетія, Придністров’я, які від’єдналися від Грузії і Молдови вважають, що єдиною можливістю встановити тривалий мир на цих територіях, є визнати їхню незалежність. Якщо це можливо у випадку Косова, чому це не можливо на теренах колишнього СРСР, запитають вони. Чи дійсно є паралелі?

«Росія ризикує, коли говорить, що Косово стане прецедентом на пострадянському просторі»
Ще не встиг розсіятися дим від салютів у столиці Косова, Приштині, як на Кавказі керівник Південної Осетії Едуард Кокойти заявив про намір писати петицію до Організації Об’єднаних Націй та до країн СНД із вимогою визнати його регіон, який, на переконання Кокойти, «має ще більше підстав» для незалежності.

Сергій Багапш, лідер Абхазії, іншого сепаратистського регіону Грузії, готовий зробити те саме, заявляючи, що випадок Косова створив прецедент і в жодному разі не є унікальним, як про це говорить Захід.

На прес-конференції у Москві Сергій Багапш заявив: «Щодо унікальності Косова, то жодної унікальності тут немає. Кожна гаряча точка, кожний конфлікт, кожна республіка, яка прагне незалежності, вона по-своєму унікальна. І завжди має бути універсальний підхід до всіх цих конфліктів. Якщо хтось думає, що, вирішивши питання про визнання Косова, Абхазія, Південна Осетія та Придністров’я, на цьому зупиняться, то вони дуже помиляються».

Очікується, що і парламент Придністров’я виступить із подібною заявою.

Представники Ічкерії вітають незалежність Косова

Не пропустили можливості послатися на приклад Косова і представники Ічкерії. В інтерв''ю Радіо Свобода по телефону з Копенгагена представник чеченського уряду в екзилі, Усман Ферзаулі привітав незалежність косоварів від Сербії.

«Ми вітаємо проголошення Косовським краєм державного суверенітету та незалежності і ніколи, за жодних умов не будемо ставити під сумнів право народу Косова бути вільним. Величезне кровопролиття і жорстокість, завдані сербами і Сербською Республікою, призвели до того, що Косово стало незалежним державним утворенням на карті світу», – зазначив Усман Ферзаулі.

У чому ж унікальність Косова?

Тож чому міжнародна спільнота продовжує наполягати, що Косово – унікальний випадок і не може бути прецедентом для визнання інших сепаратистських регіонів?

Директор європейських програм Міжнародної Кризової Групи, що у Брюсселі, Сабіна Фрізер говорить, що Югославія є особливим випадком через свою конституцію і через криваву історію конфлікту за часів президента Милошевича. Але не лише тому.

Сабіна Фрізер: «Ми маємо резолюцію 1244, яка відкриває можливість до зміни статусу Косова. Ми не маємо жодної резолюції, яка б ставила під сумнів територіальну цілісність, наприклад, Грузії. Тому різниця є».

«Росія ризикує, коли говорить, що Косово стане прецедентом на пострадянському просторі»

Особливу позицію у питанні визнання сепаратистських регіонів займає Росія. З одного боку, вона підтримує уряди невизнаних республік, а з іншого, відкидає можливість визнання незалежності у випадку власних сепаратистських конфліктів, зокрема в Чечні. На думку європейської дослідниці, саме цими міркуваннями і будуть продиктовані дії Росії.

«Росія ризикує, коли говорить, що Косово стане прецедентом на пострадянському просторі. Вони ризикують тим, що процес піде далі, ніж Абхазія, Південна Осетія та Придністров’я, і навіть далі, ніж Нагірний Карабах. Він може поширитися і на власні російські території, наприклад, на Чечню, чи інші частини Північного Кавказу»,— зазначила директор європейських програм Міжнародної Кризової Групи Сабіна Фрізер.

XS
SM
MD
LG