Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина – податковий скандал набуває дедалі більшого розголосу


Німеччина, 19 лютого 2008 (RadioSvoboda.ua) Податковий скандал, який розгорнувся в Німеччині, може перетворитися на найбільший подібний скандал в історії країни. Йдеться про ухилення від сплати податків кількох сотень заможних громадян країни. Як вдалося з`ясувати німецьким податківцям, свої гроші мільйонери ховали в князівстві Ліхтенштейн.

У німецьких містах розпочалися обшуки в справі ухиляння від податків. У центрі уваги податківців цього разу опинилися передусім заможні громадяни країни. Цього тижня прокуратура міста Бохум, яка займається цією справою, планує провести близько 125 обшуків. Як повідомляють німецькі засоби масової інформації, правоохоронці вже провели рейди в Мюнхені, Штуттгарті, Кельні, Гамбурзі.

Мільйони за інформацію – гроші вкладені дуже вигідно

Натрапити на слід податкових грішників слідчим вдалося завдяки даним, які вони отримали від спецслужби BND. Та, в свою чергу, придбала в невідомого інформатора DVD зі списком заможних громадян Німеччини, які зберігали свої гроші на банківських рахунках у Ліхтенштейні. Згідно з повідомленнями преси, за таку інформацію німецька спецслужба заплатила від чотирьох до п‘яти мільйонів євро. Один із представників федерального міністерства фінансів, відповідаючи на запитання про виплачену суму, заявив, що гроші вкладені дуже вигідно, оскільки завдяки отриманим даним до державної скарбинці вдасться повернути сотні мільйонів євро.

Першою жертвою податкового скандалу став Клаус Цумвінкель, який пішов у відставку з посади керівника концерну Deutsche Post, як тільки йому висинули обвинувачення в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. Прізвища інших осіб, які потрапили в поле уваги податківців, поки що не називаються. Як повідомив представник бохумської прокуратури Бернд Бініосек, офіційні заяви у справі ухиляння від сплати податків з''являться не раніше кінця цього тижня.

Ліхтенштейн – удар у відповідь

Тема боротьби з податковими грішниками порушуватиметься також під зустрічі канцлера Німеччини Анґели Меркель з прем‘єр-міністром Ліхтенштейну Отмаром Хаслером. «Я думаю, що це підходяща нагода ще раз поговорити про проблеми», – сказала Меркель. Німецькі політики наполягають на тому, щоб у Європі по можливості закрити всі податкові оази, до яких вони зараховують і Ліхтенштейн.

Прем‘єр-міністр Ліхтенштейну Хаслер, однак, вважає, що неправильно робити його країну відповідальною за податкові скандали в Німеччині. Про це він заявив в інтерв‘ю радіостанції Deutschlandfunk. Такої ж думки дотримується й глава князівстсва Алоїс де Ліхтенштейн. Виступаючи на прес-конференції у Вадузі, він висловив сумнів у тому, що тісніша співпраця може вирішити проблему ухиляння від сплати податків, бо вона полягає в німецькій податковій системі, переконаний Алоїс де Ліхтенштейн.
XS
SM
MD
LG