Доступність посилання

ТОП новини

Чого не зробила Верховна Рада?


Тетяна Ярмощук Київ, 19 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вісім місяців з моменту першого Указу Президента. Чотири з половиною місяці від дня дострокових парламентських виборів. За цей час Верховна Рада спромоглася пропрацювати місяць, після цього її робота знову була заблокована. Які важливі законопроекти не були ухвалені впродовж цього часу? І як парламентський простій впливає на життя українців?

Парламент «стоїть», а відтак законопроекти, котрі мали б рухати політичні й економічні реформи в Україні, припадають пилом. Чим це загрожує суспільству? І що треба було б передовсім зрушити з мертвого якоря?

Зміни до бюджету, переконаний «регіонал» Михайло Чечетов, без цього країна зіткнеться з проблемами якщо не сьогодні, то завтра.

Михайло Чечетов: «Є мішок законопроектів соціально-економічного характеру, які потрібно розглянути. Але знову ж таки, ці законопроекти потрібно ухвалювати у контексті серйозних змін до бюджету. Оскільки той бюджет, який ухвалила Тимошенко, це бюджет катастрофи».

Під загрозою ратифікація Протоколу щодо вступу України у СОТ?

Податкова система, земельне законодавство, пенсійна реформа, доопрацювання закону про Фонд держмайна, ухвалення нової програми приватизації – все це нагально і все це «стоїть», зазначає економіст Олександр Рябченко. Що ще гірше, у зв’язку із блокадою Верховної Ради під загрозою опинилася ратифікація Протоколу щодо вступу України у СОТ.

«Україна 15 років ішла до СОТ. На щастя, це закінчилося, фактично ми можемо «входити», але треба ратифікувати Протокол вступу до СОТ. Якщо вони не ратифікують, то тоді ми змарнували час і просто проїхали повз СОТ», – зазначив Олександр Рябченко.

У політичних баталіях парламентарі зовсім забули про реформу місцевого самоврядування, вважає політолог Кость Бондаренко, а це питання зараз є нагальним.

Кость Бондаренко: «Головний законопроект, який внесений, але не розглядається, це законопроект про органи місцевого самоврядування, так звана мала конституційна реформа, яка мала б розширити функції місцевого самоврядування. На жаль, це поки що не розглядається».

«Не можна сказати, що депутати б’ють байдики»

Утім, дехто із депутатів переконує, що парламентська робота триває, тобто, депутати продовжують працювати у комітетах та округах.

Представник Блоку Юлії Тимошенко Сергій Терьохін з цього приводу зауважив: «Не можна сказати, що депутати б’ють байдики. Ну, а стосовно того, що не ухвалила Верховна Рада, то на порядку денному є цікаві проекти з управління власністю, із запобігання рейдерству, зміни підходів до судової системи, багато податкових та митних законопроектів, які потрібні для адаптації наших умов до умов СОТ. І я був би щасливий, щоб Верховна Рада увійшла у свою звичайну, рутинну працю, але одній із політичних сил цього не хочеться».

До парламенту низку невідкладних законопроектів вніс і Президент. Серед них закон про Кабмін, про скасування депутатської недоторканності, кілька проектів законів, які стосуються реформування правоохоронної системи.

Матеріали до теми:

• Черговий день простою Верховної Ради...
XS
SM
MD
LG