Доступність посилання

ТОП новини

«Цигаркове дитинство»


Наталка Коваленко, Олександр Лащенко Дві третини українських підлітків курять або принаймні пробували це робити, свідчать останні дані соціологів. Понад третина юних українців зізналася, що пристрастилася до цигарки всерйоз. Як же можна боротися з дитячим курінням?

ГЛАС НАРОДУ:
Ти куриш чи ні? Не боїшся бавитися цигарками?
Дмитро, школяр, 16 років:
- Пробував курити з друзями. У мене всі однокласники курять, але мені не подобається.
Оксана, школярка, 15 років:
- Я навіть не пробувала, адже це шкідливо впливає на організм. Якщо є голова, то курити не будуть. Друзям навіть не пробую пояснювати, бо слухати мене ніхто не буде.
Олександр, кур''єр, 22 роки:
- Мені 22 роки, я курю з першого класу. А чого мені боятися, я ж не наркотики вживаю. Ви знаєте, скільки людей хворіють на цю хворобу? Сигарети іноді допомагають знімати стрес.
Віра, школярка, 17 років:
- Я курю вже рік, з 16 років. У нашому житті все на організм впливає. Можна померти від раку легенів або від того, що тебе переїде машина. Треба робити те, що тобі подобається.
Сергій, студент технікуму, 19 років:
- Я курю з 18 років. Пробував і раніше. Майже усі мої однолітки курять. Поки що не боюся. Щоправда, декілька разів уже кидав, поки що не вдається.
Більшість підлітків роблять першу затяжку в 11 –14 років

Всесвітня організація охорони здоров’я опитала торік школярів у 40 європейських державах. В Україні опитування на замовлення ВОЗ робив Інститут соціальних досліджень імені Яременка. Директор інституту Тетяна Бондар розповіла Радіо Свобода, що ставленням до куріння цікавилися у понад 5 тис. підлітків в усіх регіонах України. І як з’ясувалося, більшість українських хлопців роблять першу затяжку в 11 років, а дівчата - у 14 років.

«47% опитаних вважають, що ті люди, які іноді курять сигарету, ризикують нашкодити своєму фізичному здоров’ю. 19% вважають, що ризику нема, коли люди викурюють одну або більше пачок сигарет на день, а 70% вважають, що люди й справді досить сильно ризикують».

Діти й досі без проблем купують цигарки

Як показують дані соціологів, підлітки починають курити через три основні причини: цікавість, бажання наслідувати приклад батьків і прагнення бути схожим на ровесників. Переважна більшість серед неповнолітніх курців – це діти 11-12 років, підтверджують і львівські медики. Вони говорять про «тютюнову епідемію». Тим часом біля багатьох шкіл діти можуть без проблем купити цигарки. З подробицями – львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Якщо законом забороняється продавати неповнолітнім сигарети і алкоголь, то відстань, на якій має розташовуватися кіоск чи крамниця від освітніх закладів, не встановлена. Торік виконком львівської міської ради визначив такі межі, але суд ці рішення призупинив. У мерії сподіваються, що Верховна Рада України все-таки ухвалить норму у новому законі.Але наскільки ситуація залежить від працедавця і загалом львів’ян, які можуть повідомити про випадки продажу сигарет дітям? Директор мережі кіосків «Інтерпрес» Роман Чміль розповів, що вони торгують сигаретами, але з працівниками підписаний внутрішній кодекс торгівлі. Згідно з яким, якщо кіоскер продає цигарки поштучно чи неповнолітнім, його звільняють з роботи.

«Обов’язково щотижня ми організовуємо закупки по кіосках і перевіряємо кіоскерів».

Підлітку достатньо два дні покурити, як він уже схильний до тютюнокуріння, говорить Ірина Никитяк, начальник відділу управління охорони здоров’я у Львівській області.

«Сьогодні за Міжнародною класифікацією хвороб, за останнім 10-м її переглядом, тютюнокуріння виділене в окреме захворювання».

На думку львівських експертів, сьогодні потрібно збільшити податок на сигарети, розміщувати попереджувальні знаки про шкідливість куріння, заборонити рекламу сигарет. Координатор проекту «Майбутнє без куріння» Ганна Гобко заявила, що саме народні депутати і лобіюють інтереси тютюнової індустрії.

«Якщо це активна політика, вони з одними комітетами працюють. Якщо це свобода ЗМІ для того, щоб заборонити рекламу, у них є свої певні лобісти».

На 8 білбордів з рекламою сигарет, встановлених у Львові, не припадає жодного з антирекламою.



Міністерство охорони здоров’я вкотре попереджає!

Тим часом Міністерство охорони здоров’я вкотре попереджає: куріння шкідливе для всіх, а для дітей тим більше. Говорить лікар Марта Джус:

«Чим раніше починають курити, тим більший ризик розвитку раку легенів, губи, це залежить від того, що курять. Якщо сигарети, то швидше рак легенів. Рак – це вже крайня стадія. А різні бронхіти, бронхіальна астма значно частіше розвивається у курців».

Заборона реклами як чинник боротьби з курінням

Один із головних шляхів боротьби з поширенням дитячого куріння – заборона реклами цигарок телебаченні та на вуличних білбордах, вважає голова парламентського комітету з питань охорони здоров''я Тетяна Бахтеєва. Вона повідомила Радіо Свобода, що у Верховній Раді України готують закон про це.

«Люди на цьому заробляють, розуміючи, що наносять величезну шкоду людству. І коли рекламують гарні пляшки з алкогольними напоями або ж красиві пачки з-під цигарок, де великими літерами написано Мінздрав попереджує, це також має бути заборонене».

У Сполучених Штатах Америки давно вже заборонена зовнішня реклама цигарок

Взагалі в Америці затягнутися цигаркою не можна у громадських місцях, у барах, ресторанах... Влада штату Нью-Йорк почала навіть рекламну акцію, щоб переконати Голлівуд захистити дітей від сцен, де актори курять. Наслідок «антинікотинової політики» — за 15 років частка охочих подиміти зменшилася з 25% до 17% дорослого населення США. Докладніше розповідає американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн:

«Рекламу цигарок в Америці заборонено розміщувати ближче, ніж за 300 метрів від навчальних та інших дитячих закладів. Заборонено рекламувати цигарки на автобусних зупинках і по телебаченню. Але заборонити палити неможливо. На це здатні лише громадськість, батьки і переконання щодо шкідливості цієї звички».

Переконати підлітків у шкідливості цигарки нескладно

За даними соціологів, для багатьох юних курців цигарка – сучасно і «круто». Відомий серед молоді співак і телеведучий Сашко Положинський на це відповідає, що переконати підлітків у зворотному не так уже й важко. Було б більше бажання і якомога менше пафосу та банальщини.

«Це має бути продумана спеціальна про
XS
SM
MD
LG