Доступність посилання

ТОП новини

Незалежність Косова – чи визнають її у Європі і світі? Вибори у Вірменії та підвищення цін в Україні (Європейська преса)


Наталія Вікуліна Брюссель, 20 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Владнавши газову суперечку з Росією і узгодивши вступ до СОТ, Україна має тим не менше достатньо проблем у себе вдома, пише австрійське видання «Ді Прессе».

Від чого справді потерпає 46 мільйонів українців, так це від підвищення цін, зазначає австрійська газета «Ді Прессе». Воно нагадує, що темпи зростання цін збільшилися в січні з 16 до понад 19 відсотків, найбільше це позначилось на харчах. До того ж, нагадує австрійська газета, економічне зростання в Україні минулого місяця загальмувалося. А довгоочікуваний вступ Києва до СОТ з макроекономічного погляду матиме малий вплив – так уважають аналітики «Райффайзен Банк Аваль».

Водночас видання вказує, що членство України у Світовій організації торгівлі залучить інвесторів і підсилить позиції українських експортерів. Хоча, зауважує «Ді Прессе», деякі сектори економіки України від вступу до СОТ зазнають збитків – насамперед слабкі текстильна і автомобільна промисловість, на яких може позначитися скорочення імпортного мита.

Австрійська газета звертається і до теми виплат за ощадкнижками – цей крок має призвести до підвищення інфляції, експерти попереджають, що таке навантаження для українського державного бюджету буде завеликим. «Ді Прессе» пише, що експерти вважають за краще тримати зростаючі ціни під контролем.

Французька газета «Ле Фігаро» подає статтю під назвою «Париж визнав незалежність Косова». Видання пише, що в той час, як Євросоюз не спромігся знайти єдину позицію щодо незалежності краю, Франція стала першою серед великих країн Європи, яка визнала незалежність нової держави. Лист французького президента Ніколя Саркозі до косовського колеги Фатміра Сейдію стало оголошенням першої чіткої позиції серед європейських країн після проголошення незалежності Косова в неділю. «Ле Фігаро» вважає, що така позиція Франції відкрила шлях для хвилі визнання краю.

Німеччина, Британія й Італія оголосили, що мають намір визнати незалежність Косова найближчим часом. За ними пішли Фінляндія, Данія, Бельгія, Польща і Австрія, - пише французька газета. Натомість, нагадує вона, правила гри, встановлені Євросоюзом, дозволяють його членам не погодитися з проголошенням незалежності косовського краю. Так, її не визнає Іспанія та Кіпр, їхній приклад наслідують Греція, Болгарія, Румунія і Словаччина.

Німецька газета «Франкфуртер Рундшау» звертається до теми президентських виборів у Вірменії. Видання називає фаворита виборів Сержа Сарґсяна «бажаним кандидатом» для нинішнього глави держави Роберта Кочаряна, який за Конституцією не може балотуватися на президентський пост ще раз. Газета вказує, що і Сарґсян, і Кочарян походять із Степанакерта в Нагірному Карабаху і що обидва походять з руху, який без малого два десятиріччя бореться за незалежність регіону від Азербайджану.

«Франкфуртер Рундшау» пише, що інший претендент на посаду президента Вірменії Левон Тер-Петросян виявив готовність до переговорів щодо Нагірного Карабаху, і в Баку воліли б бачити вірменським лідером радше його, ніж Сержа Сарґсяна. Німецька газета зазначає, що інший історичний конфлікт відокремлює Вірменію від Туреччини - мова йде про вигнання вірменів зі Східної Анатолії 1915 року, про етнічну чистку, яку Анкара досі не визнає геноцидом. Тож, констатує «Франкфуртер Рундшау», Єреван залишається зв’язаним чи не з одним союзником – Росією, що не дає рожевих перспектив для економічного розвитку Вірменії.

XS
SM
MD
LG