Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія: на президентських виборах переміг Серж Сарґсян, міжнародні спостерігачі згодні, опозиція протестує


Василь Зілгалов Прага, 20 лютого 2008 (RadioSvoboda.ua) – Переможцем вівторкових президентських виборів у Вірменії оголошений кандидат владних сил, прем’єр-міністр Серж Сарґсян. Опозиція не хоче визнавати цього результату й говорить про масові порушення. Міжнародні спостерігачі теж побачили чимало недоліків, але говорять, що вибори переважно відповідали міжнародним нормам.

Прем’єр-міністр Вірменії Серж Сарґсян
За офіційними результатами, прем’єр-міністр Вірменії Серж Сарґсян отримав майже 53 відсотки голосів і переміг уже в першому колі. Його найближчий суперник, колишній президент Левон Тер-Петросян, має 21 з половиною відсотка. Іще один помітний кандидат із загалом дев’яти, колишній спікер парламенту Артур Багдасарян, здобув менш як 16 відсотків.

Опозиційні кандидати заявляють про масові фальсифікації. Вони говорять про підкидання бюлетенів у скриньки, «купівлю» голосів і напади на активістів опозиції.

Левон Тер-Петросян настільки не визнає офіційних результатів, що стверджує про свої нібито понад 50 відсотків і перемогу в першому колі. Його прихильники на демонстрації в середу в центрі Єревана в оточенні загонів поліції скандували: «Боротьба, боротьба до кінця!» А сам Тер-Петросян засудив, за його словами, «ганебні» вибори й заявив, що має «точний план», як домогтися своєї перемоги.

Влада, яка неприховано підтримувала Сарґсяна, заперечує, що втручалася у виборчий процес. Нинішній президент Роберт Кочарян заявляє, що вибори були «вільні й чесні».

Міжнародні спостерігачі: вибори переважно відповідали стандартам і попри чималі недоліки

Міжнародна місія спостереження за виборами оголосила в середу, що ці вибори відбулися «переважно відповідно до міжнародних зобов’язань» Вірменії. Але спостерігачі побачили й чимало недоліків.

Речник місії Єнс-Гаґен Ешенбахер в телефонному інтерв’ю Радіо Свобода з Єревана заявив: «Із позитивного боку ми з’ясували, що влада зробила реальні зусилля, щоб подолати недоліки, які ми помітили на попередніх виборах. Але є й потреба в поліпшеннях, зокрема, стосовно проблем, які ми помітили вже на цих виборах. Це стосується постійного браку довіри громадськості до виборчого процесу, відсутності чіткого розмежування функцій держави й політичної партії. Також ми з’ясували, що спосіб підрахунку голосів не допоміг зменшити підозри поміж головними учасниками цих виборів».

Зокрема, за словами речника місії, спостерігачі негативно оцінили перебіг підрахунку голосів на 16 відсотках відвіданих ділянок. Серед проблем на цих ділянках були непослідовне визначення чинних бюлетенів, використання мобільних телефонів під час підрахунку, неоприлюднення протоколів із результатами підрахунку, а в деяких випадках навіть відверті спроби сфальсифікувати дані в протоколі.

Але й попри ці недоліки Бюро з демократичних інституцій ОБСЄ, Парламентська Асамблея Організації з безпеки і співпраці в Європі, Парламентська Асамблея Ради Європи і Європейський Парламент нічого не говорять про невідповідність виборів міжнародним нормам.

53-річний Серж Сарґсян є вихідцем із Нагірного Карабаху, самопроголошеної вірменської республіки на території сусіднього Азербайджану, так само, як і нинішній Президент Вірменії впродовж останніх 10 років Роберт Кочарян, який прийшов до влади, змусивши піти у відставку Левона Тер-Петросяна.
XS
SM
MD
LG