Доступність посилання

ТОП новини

«Два в одному»: прем’єрський і президентський візити


Наталка Коваленко, Надія Шерстюк Юлія Тимошенко вперше у статусі Прем’єр-міністра завітала з візитом до Російської Федерації. У перший день свого перебування у Москві вона зустрілась з своїм російським колегою Віктором Зубковим і Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Сьогодні ж Юлія Тимошенко планує зустрітися з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером. Яким є візит українського Прем’єра? Чи буде газова тема його головною інтригою і чи вплине на нього робочий візит Віктора Ющенка, котрий сьогодні також прилітає до білокам’яної?

ГЛАС НАРОДУ:
Чий візит, президентський чи прем''єрський, Ви вважаєте вагомішим?
Іван, пенсіонер:
- І одного, й іншого, адже вони обоє вирішують державні питання.
Ірина, економіст:
- Вагомішим буде візит Прем''єр-міністра, бо в неї зараз більше влади.
Сергій, приватний підприємець:
- Краще там був би хтось один із однією точкою зору. Вони навряд чи щось там взагалі вирішують.
Світлана, економіст:
- Мабуть, візит Президента, бо він глава держави.
Олександр, страховик:
- Візити їх мали б доповнювати один одного. А хазяїн все ж таки Президент.
Чи випадково збіглися візити до Москви Президента і Прем’єра?

Перед тим, як відлетіти до Москви, Юлія Тимошенко мала неприємну розмову з Президентом Віктором Ющенком. Він звинуватив уряд і його главу у невиконанні газових домовленостей, які були досягнуті під час недавнього візиту українського Президента до Росії. Проте тема газу все ж таки буде порушуватися, тим більше що перший віце-прем’єр України і фактично права рука Прем’єра Олександр Турчинов заявив, що пані Тимошенко збирається вести переговори "з чистого аркуша". Наразі прем’єрський і президентський візити демонструють конкурентність обох сторін і газова проблема - предмет цього протистояння, каже політолог Костянтин Бондаренко.

«Позначаються на їніх стосунках президентські вибори, які мають відбутися в Україні наступного року і обидва лідери хочуть продемонструвати на сьогоднішній день вирішення газового питання. Хочуть заручитися підтримкою впливових російських кіл і продемонструвати, що вони обоє не є ворогами для Росії».

Візит має різнопланові спрямування

Візит Юлії Тимошенко до Москви планувався ще на початку року, питання, які вона планувала порушувати, стосувалися саме газу, зазначає Олександр Медведєв, керівник програм центру перспективних досліджень. Відтак, з одного боку цей візит можна назвати робочим, а з іншого - це прем’єрський піар, спроба перехопити ініціативу в енергетичних питаннях.

«Я думаю, що Юлія Тимошенко хотіла зробити все для того, щоб цей візит був знаковим. Тому що вона домоглася і зустрічі з Президентом, і Прем’єр-міністром, і «Газпромом». У той же самий час перебування в Росії Президента України нівелює ту значимість, яку б цей візит міг би здобути. Наскільки буде вдалим візит Тимошенко, можна буде судити по результатах, наскільки їй вдасться перехопити ініціативу в газових питаннях у Президента».

Головна інтрига візиту

Юлія Тимошенко приїхала до Росії говорити не лише про газ, зазначає головний редактор газети «Экономические известия» Юрій Свірко. Коли вона була ще віце-прем’єром і їздила до Туркменистану, то вирішувала низку інших загальнодержавних і особистих питань.

«Головна інтрига, мабуть, полягає в тому, що сама Юлія Тимошенко сказала, що головне, що я іду до Москви без будь-яких директив. Мається на увазі директив з боку Ющенка. Я не думаю, що вона діяла б у Москві за директивами, навіть якщо б вона їх мала. Усі ми знаємо, що БЮТ зайняв би перше місце, якби сьогодні проводилися парламентські вибори, за різними даними соціологів. А це можна проектувати і на президентські вибори».

Звичайний збіг обставин

Паралельно з Юлією Тимошенко у російській столиці з робочим візитом перебуває Віктор Ющенко. Він прилетів на неформальну зустріч глав держав СНД. Те, що глава української держави і глава українського уряду опинилися в один і той же час в одному і тому ж місці - звичайний збіг обставин, не більше, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Москві Віталій Портников.

«Юлія Тимошенко прибуває до російської столиці вже після того, як відбувся візит Віктора Ющенка. І оскільки саме Президент домовився про енергетичні питання з російським керівництвом, то Юлії Тимошенко можна було і не їхати до Москви. Усі питання російсько-українських відносин були вирішені до того, як вона потрапила на зустріч із Володимиром Путіним і Віктором Зубковим. Їй потрібно було бути в Москві тільки для того, щоб це показали по телебаченню».

Не про все президенти розмовляли

Юлія Тимошенко їздила в Москву боронити Україну від газових посередників, в першу чергу від Росукренерго, розповідає її енергетичний радник Олександр Гудима. Це питання в компетенції Прем’єр-міністра.

«Статус прем’єр-міністра, згідно з чинною Конституцією України, дає великі права і зобов’язання вести перемови в Москві. І я знаю, що вона буде говорити виключно з точки зору національних інтересів України. І вона буде розширювати розмову, бо не про все президенти розмовляли».

Без коментарів Тимошенко вилетіла у Київ

Близько 5 годин тривала зустріч Юлії Тимошенко з головою правління Газпрому Олексієм Міллером. Темою розмови стало питання боргу за газ, який Україна використала у минулому році. Без коментарів і оголошення результатів свого дводенного візиту до Москви Юлія Тимошенко вилетіла у Київ.

Офіційна Москва нарешті змогла познайомилися з Юлією Тимошенко у її статусі Прем’єр-міністра. У 2005 році у час свого першого прем’єрства Юлія Тимошенко так і не приїхала з візитом до Білокам’яної через погрози військової прокуратури РФ розслідувати кримінальну справу про стосунки ЄЕСУ і Міністерства оборони Росії. Для пані Тимошенко важливо було, як то кажуть, засвітитися у Кремлі, говорить директор Українського філіалу Інституту країн СНД, Володимир Корнілов.

«У 2005 році їй не дали цього зробити. Тепер вона знову поїхала в Москву, не дивлячись на спроби зірвати поїздку. Вона зрештою отримала прямий доступ до керівництва Росії, чого дуже хотілося на вулиці Банковій».

Знайомство і жодної домовленості

Візит Юлії Тимошенко до Москви відбувається на тлі загострення протистояння між нею і Віктором Ющенком у газовому питанні. А коли двоє чубляться між собою, то виграє третя сторона, в даному випадку Росія, говорить політолог Олесь Доній. Відтак, на його думку, прем’єрський візит можна вважати невдалим.

«Різні протиборства Ющенко і Тимошенко, очевидно, пов’язані із майбутньою президентською кампанією. Воно послаблює позиції України у переговорах в Росії. Тому конкретно від цього візиту можна було очікувати тільки знайомства Юлії Тимошенко із вищими чинниками Росії».

Результати переговорів з Газпромом залишаються невідомими. Представники української делегації відмовляються від коментарів. Сама ж прем’єр-міністр пообіцяла повідомити журналістів про підсумки переговорів вже після того, як прилетить до Києва.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG