Доступність посилання

ТОП новини

Що не робить Юлія Тимошенко – все не подобається Віктору Ющенку


Інфляція, приватизація, газ та розрахунки за нього... Президент так гостро критикує Уряд Тимошенко, як не критикував його навіть 2005 року. Перед позавчорашнім візитом Ю. Тимошенко до Москви Президент закликав її не політизувати газові домовленості. А його Секретаріат попередив про неприпустимість спроб уряду переглянути газові домовленості, досягнуті Президентами. А тут ще п’ятеро депутатів, покидаючи лави «Нашої України», звинуватили керівництво партії у відстоюванні інтересів іншої політичної сили. Читай – БЮТ. Які хмари нависли над Юлією Тимошенко? І чи розродяться ці хмари блискавкою й громом?

Тетяна Ярмощук


Інфляція, приватизація, газ та розрахунки за нього... Президент так гостро критикує Уряд Тимошенко , як не критикував його навіть 2005 року. А тут ще п’ятеро депутатів, покидаючи лави «Нашої України», звинуватили керівництво партії у відстоюванні інтересів іншої політичної сили. Читай – БЮТ. Які хмари нависли над Юлією Тимошенко? І чи розродяться ці хмари блискавкою й громом?

Що не робить Тимошенко – все не так, кажуть на Банковій. І знецінені вклади виплачує не так, і інфляцію встигла розкрутити за якихось півтора місяця, і приватизує не те й не так... Перед учорашнім візитом Тимошенко до Москви Президент закликав її не політизувати газові домовленості. А його Секретаріат попередив про неприпустимість спроб уряду переглянути газові домовленості, досягнуті Президентами. П’ятеро депутатів-нашоукраїнців, покидаючи лави партії, звинуватили керівництво у надто великій приязності до Юлії Тимошенко. Такий крок нашоукраїнців пов’язаний із посиленням позицій Тимошенко і бажанням послабити їх, вважає представник БЮТу Олег Ляшко: «Уряд за сприяння і допомоги парламентської коаліції виконує ті обіцянки, які давав людям. Це хвилює багато кого не лише у позитивному плані, але й у негативному. Я пояснюю вихід цих депутатів якраз із намаганням послабити позиції уряду Тимошенко. От і висновки, кому це вигідно і для чого це робиться». Усе йде до зміни коаліції?

Представник НУНСу, екс-мер Києва Олександр Омельченко не виключає можливості зміни формату коаліції, на його думку, у цьому зацікавлений Президент. Втім, на думку нунсівця Володимира Стретовича, уряду поки що нічого не загрожує: «Може статися, що більшості не буде, проте уряд працюватиме. Тому що більшість, відповідно, переформатована не буде, оскільки рішення про це фракція «Наша Україна» не ухвалить. У результаті буде діяти уряд Тимошенко, але не буде тієї більшості, яка буде допомагати у парламенті це робити. Знаєте, така подвійна ситуація буде, не буде сили, щоб змістити цей уряд, оскільки інша коаліція не буде створена, а з іншого боку не буде підтримки, тому буде тільки надія на ситуативне голосування». Під час першого прем’єрства Тимошенко її стосунки з Президентом Ющенком складалися не кращим чином. Але це її навчило діяти обережно, каже політичний експерт Тарас Березовець: «Тимошенко багато чого винесла із ситуації трирічної давності, тому вона намагається не давати жодних приводів для критики. Через це існує неформальна заборона з боку Прем’єр-міністра членам уряду висловлювати будь-які зауваження на адресу Ющенка та Секретаріату. Тому ми бачимо лише випади з боку Банкової на адресу Кабінету Міністрів, натомість зворотної реакції практично не відбувається».

Отже, Прем’єр Тимошенко сьогодні досвідченіша і дещо більш захищена. Але кількість фронтів, на яких їй доводиться змагатися, таки справляє враження. Причому наразі визначити, який із цих фронтів найбільш небезпечний, направду важко.

Матеріали до теми:

• Керована письмовими директивами. Що приніс візит до Москви Юлії Тимошенко? • Голова уряду привезла з Москви поразку? (Точка зору) • Юлія Тимошенко: Уряд України домовився з «Газпромом» погасити заборгованість за російський газ за ціною 130 доларів за кубометр • Президент Росії закликає Київ створити для російських інвесторів умови, які мають українські інвестори
XS
SM
MD
LG