Доступність посилання

ТОП новини

Два візити до Москви: збіг чи тенденція?


Віталій Портников, оглядач Київ, 22 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Те, що Президент і Прем’єр-міністр України одного чудового дня опинилися у російській столиці, можна вважати раптовим збігом обставин – врешті-решт, поїздка Юлії Тимошенко, як і неформальний саміт лідерів СНД, на який поїхав Віктор Ющенко, були заплановані заздалегідь. Проте сам факт такого перебування свідчить про зацікавленість вищого українського керівництва про новий формат стосунків із Кремлем. Як, втім, і про те, що в Москві до такої зацікавленості ставляться без великого ентузіазму.

Сьогодні ЗМІ вже підбивають підсумки візиту Юлії Тимошенко і готуються до результатів перебування в Москві Віктора Ющенка. Поїздку пані прем’єра однозначно оцінюють як провальну – і в Москві, і в Києві.

Але чи міг результат бути інакшим, коли керівництво «Газпрому» заздалегідь, «через голови» прем’єра і керівника «Нафтогазу України» зверталося до Президента Віктора Ющенка із проханням втрутитися в енергетичний конфлікт між Москвою і Києвом. І домовленості, які уряд має виконувати, вже нібито були досягнуті – на президентській зустрічі. Так який свій формат переговорів після цього могла запропонувати Юлія Тимошенко російському газовому монополісту?

Москва прем’єру не закрита

Однак з точки зору електорату лідерки БЮТу успіх є. І він, насамперед, у самому факті візиту до Москви і зустрічі із Володимиром Путіним.

Тепер ті, хто вважає, що Юлія Володимирівна не може розмовляти із російським керівництвом, мають передивитися репортаж з Ново-Огарьова. Ну, а щодо конкретного змісту домовленостей – це вже інша справа: в українській та й в російській політиці телевізійна картинка завжди превалює над конкретикою.

Без конкретики

Від поїздки Віктора Андрійовича до російської столиці конкретики також очікувати не варто – неформальний саміт СНД збирається не для конкретних рішень, а для приватного спілкування між колегами. Втім, одна конкретна і важлива подія на цьому саміті все ж таки є – презентація Президентом Росії Володимиром Путіним свого спадкоємця Дмитра Медведєва.

У інтерв''ю газеті «Время новостей» Президент України наголосив, що із майбутнім російським лідером не знайомий. І це знайомство, поза сумнівом, має стати корисним для Ющенка – якщо врахувати, що саме пан Медведєв свого часу відповідав у російському керівництві за допомогу кандидату на посаду Президента України Віктору Януковичу і вже за цією обставиною своєї політичної біографії аж ніяк не може бути зарахований у великі друзі нинішнього Президента України.
XS
SM
MD
LG