Доступність посилання

ТОП новини

На Одещині згадали про символіку часів СРСР


Петро Каландирець Одеса, 21 лютого 2008 (RadioSvoboda.ua) – Голова обласної державної адміністрації Микола Сердюк висловив подив із приводу повального ігнорування місцевими радами виконання указу Президента щодо ліквідації радянських символів. Дотепер в Одеській області налічується 32 населені пункти, які названі на честь діячів радянської епохи. Підприємств із такими назвами ще більше – 306.

Міський голова Одеси
Начальник Головного управління розвитку інфраструктури і енергозабезпечення Олег Кураков повідомив, що у деяких населених пунктах будинки місцевих рад і адміністрацій розташовані на вулицях, досі названих на честь Володимира Леніна.

В інтерв’ю Радіо Свобода Кураков повідомив, що керівникам райдержадміністрацій вже спрямовані листи з проханням провести роз’яснювальну роботу серед місцевих рад з приводу необхідності перейменувати вулиці, парки та сквери.

«Якщо є укази Президента, їх мають виконувати. Ми, як державні службовці, виконуємо всі розпорядження вищого керівництва», – сказав начальник Головного управління розвитку інфраструктури і енергозабезпечення Одеської облдержадміністрації.

Чи виконають указ Президента місцеві ради?

В одеській обласній Раді наміри адміністрації коментувати відмовились. Тим часом саме від рад залежить, виконають чи в черговий раз проігнорують чинний указ голови держави.

А в місцевих радах в Одеській області більшість складають депутати, обрані за списками Партії регіонів, Комуністичної та Соціалістичної партій. На проведеній нещодавно нараді стало відомо, що в містечку Іванівка Одеської області керівники районної ради за кошти місцевого бюджету відреставрували пам’ятник Ленінові, який дотепер височіє в районному центрі.

Безсумнівним лідером у виконанні указу Президента щодо демонтажу радянської символіки залишається Одеса. На сьогоднішній день в обласному центрі майже не залишилося вулиць чи площ, які нагадують про епоху СРСР.

Найбільший кам’яний бюст Леніна, незважаючи на спротив комуністичних активістів, таки переїхав із Куликового майдану Одеси до парку майже на околиці міста.

На початку 1990-х років тодішній мер Едуард Гурвіц, який зараз знову очолює місто, планував звести до цього парку всі пам’ятники Ілліча та його колег по більшовицькій партії і влаштувати такий собі атракціон радянської минувшини.

Реалізації цих планів зашкодило мерство в Одесі колишнього першого секретаря обкому КПУ Руслана Боделана. Вже звезені до парку пам’ятники зникли. А сам парк досі названий на честь Ленінського комсомолу…
XS
SM
MD
LG