Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: нову Конституцію має затвердити всеукраїнський референдум – можливо, і без згоди Верховної Ради


У цій Конституції, зокрема, має бути передбачений інститут «народної законодавчої ініціативи» для ухвалення найважливіших державних рішень. Згідно з ним законопроекти можуть бути внесені до розгляду Верховної Ради за ініціативою певної кількості громадян, які мають право голосу, вважає Президент. Доцільно, на його думку, також встановити таку форму референдуму за народною ініціативою, як «народне вето», наслідком якого може бути скасування прийнятого Верховною Радою закону або його окремих положень. Крім того, Президент пропонує посилити повноваження голови держави. Він викладав свої погляди на нову Конституцію в статті в тижневику «Дзеркало тижня».


За будь-яких обставин саме український народ як єдине джерело влади в Україні має визначити конституційний лад в Україні, в тому числі шляхом прийняття Конституції України на всеукраїнському референдумі, вважає Президент.

На його думку, останнім кроком в ухваленні нового Основного Закону має стати проходження проекту нової редакції Конституції України через Верховну Раду та винесення Президентом України прийнятого проекту на затвердження всеукраїнським референдумом.

Разом з тим, заявляє він, можливий і всеукраїнський конституційний референдум за народною ініціативою – у разі, якщо народні депутати не зможуть дійти згоди щодо цілісного і дієвого проекту Конституції.

«Я щиро сподіваюся, що цей склад Верховної Ради буде гідний високого звання представників народу і конституційною більшістю ухвалить проект Основного Закону до його винесення на референдум», – заявив Президент, викладаючи свої погляди на нову Конституцію в статті в тижневику «Дзеркало тижня».

У цій Конституції, зокрема, має бути передбачений інститут «народної законодавчої ініціативи» для ухвалення найважливіших державних рішень. Згідно з ним законопроекти можуть бути внесені до розгляду Верховної Ради за ініціативою певної кількості громадян, які мають право голосу, вважає Ющенко.

Доцільно, на його думку, також встановити таку форму референдуму за народною ініціативою, як «народне вето», наслідком якого може бути скасування прийнятого Верховною Радою закону або його окремих положень.

Крім того, Президент пропонує посилити повноваження голови держави.

Народно обраний Президент має прямий мандат від виборців, є гарантом дотримання Конституції України, територіальної цілісності та національної безпеки держави. Зважаючи на це, Президент повинен мати конституційні, тобто правові інструменти впливу для запобігання порушення Конституції, ліквідації загроз для існування держави чи виникнення ризиків національній безпеці, мовиться в статті.

Конституційна реформа має посилити засади парламентаризму в Україні, пише Ющенко і водночас зазначає: але парламент не може виконувати роль «найвищого органу державної влади» як це було притаманно радянській моделі парламентаризму та багато в чому зберігається в нинішній організації Верховної Ради.

Потрібно утверджувати європейську модель представницького органу нації, де законодавчий орган є невід’ємною частиною в системі розподілу влад та рівноправною законодавчою гілкою влади поряд із виконавчою та судовою, вважає Президент.

При цьому, на його думку, слід визначити статус парламентської опозиції і виписати її права – насамперед це стосується питань парламентського контролю за діяльністю органів виконавчої влади.

Так само голова держави вважає за потрібне, зберігаючи в цілому існуючий статус Кабінету міністрів України як вищого органу в системі органів виконавчої влади, удосконалити взаємозв’язки у «трикутнику» парламент – уряд – Президент.

Треба передбачати збалансований механізм політичної відповідальності уряду за результати його діяльності. Слід врахувати, що компетенція Кабінету міністрів України тісно пов’язана з повноваженнями Президента України, який має конституційно закріплені владні преференції у визначених сферах. Саме ця «конституційна геометрія» взаємовідносин «Президент – уряд – парламент» має бути закріплена й у Конституції з метою забезпечити дієвий баланс повноважень та умов плідної взаємодії між парламентом, головою держави і урядом, вважає Ющенко.

Він також називає важливим змістити акцент у місцевому самоврядуванні на рівень громад, котрі «об’єктивно виступають осередками реального народовладдя».

Доцільно, пише Президент, визначити перелік сфер повноважень обласних державних адміністрацій, поклавши на них здійснення державного контролю на відповідній території та координацію діяльності територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

Також, на його думку, слід переглянути перелік сфер повноважень обласних рад, наблизивши їх до предметів відання Автономної Республіки Крим, із урахуванням вимог Європейської хартії місцевого самоврядування.

Водночас необхідно передбачити ефективні заходи запобігання політичному сепаратизмові, спробам штучного розколу суспільства і протиставляння груп населення за етнічними, мовними та іншими ознаками, наголошує голова держави.

А у зв’язку з європейською інтеграційною політикою України, мовиться в його статті, потрібно розглянути питання про врегулювання зобов’язань, які держава візьму при вступі до відповідних європейських міждержавних об’єднань.

«Наша нова Конституція має стати також і Конституцією європейського вибору України», – стверджує Віктор Ющенко.
XS
SM
MD
LG