Доступність посилання

ТОП новини

«Нетипові сухоти»: ризик і боротьба


Наталка Коваленко, Олександр Лащенко Щогодини жертвами палички Коха в Україні стають 4 людини, а один хворий на туберкульоз помирає. Тим часом медики попереджають про поширення у світі нової, стійкої до ліків, форми сухот. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у групі ризику перебуває і Україна. Як можна боротися з черговою атакою туберкульозу?

ГЛАС НАРОДУ:
Коли Ви востаннє робили флюорографію легенів?
Людмила Петрівна, пенсіонерка:
- Приблизно тиждень минув, як робила. Намагаюся раз на рік робити. Не всі дотримуються. Я дуже добре знаю людей, які забувають. Але мої рідні роблять усі так, як того вимагають, бо це потрібно робити для свого ж здоров''я.
Сергій, студент:
- Нещодавно робив, бо мені потрібно було пройти медичний огляд в інституті. Це має робитися раз на рік відповідно до норм. Але я забуваю навіть тоді, коли мені нагадують. Можливо, через те, що не всі розуміють, навіщо це потрібно.
Олена, студентка:
- Рік тому сама пішла й зробила. Є знайомі, які взагалі не роблять. Але це проблема кожної людини. Якщо вони не думають про своє здоров''я, то чому я буду втручатися.
Олександр, інженер-механік:
- Дуже давно робив. Знаю, що раз в 2-3 роки треба робити, здається. Не пам''ятаю. Думаю, що мені не треба.
Ніна, студентка:
- Чесно кажучи, півроку тому робила, бо потрібно було пройти флюорографію в студентській поліклініці. Сама б не пішла.
Поширення нового типу сухот в Україні

За офіційними даними, в Україні на туберкульоз хворіють близько 700 тис. людей, кожен 5 хворий потерпає від активної, особливо заразної форми
Всесвітня організація охорони здоров’я констатує, що загалом від так званого «туберкульозу із множинною лікарською стійкістю» потерпають у світі 9 млн. хворих, і на кожного шостого з них чекає летальний результат. Найвища кількість хворих на новий різновид туберкульозу — в Баку, в столиці Азербайджану, де звичайному лікуванню не піддається кожен п’ятий випадок захворювання. В Україні ця частка становить 16%. Про поширення нового типу сухот в Україні розповідає завідувач кафедри фтизіатрії Національного медичного університету імені Богомольця, Василь Петренко:

«У нас є такі попередні дані, що це хіміорезистентний туберкульоз. У різних регіонах дають різні цифри хворих: від 10% до 50%. Найбільше хворих на туберкульоз у східних і південних регіонах. А де більше хворих на туберкульоз, там більше і хіміорезистентних, бо там більше порушень режиму, прийому цих препаратів, адже формування залежить від багатьох чинників. При тому може бути стійкість хвороби до одного препарату, а то й до 2-3 медичних засобів».

Кількість хворих зростає на Дніпропетровщині

В Україні щорічно фіксують 36 тисяч нових випадків захворювання на туберкульоз і понад 10 тисяч смертей від нього. Загалом із кожних 100 тис. людей помирає від різних форм сухот 23 людини. Однак поки що немає статистики про те, якою є смертність від стійкої до ліків форми хвороби. На Дніпропетровщині показник захворюваності зростає приблизно на 10-15 % щороку. Але точної кількості хворих не можуть назвати навіть лікарі. Навіть офіційно зареєстроване число викликає сумніви у експертів, інформує кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

«Варто пригадати скандал річної давнини – у 5 сільських районах Дніпропетровщини несумлінно вели облік хворих на туберкульоз. Їх реєстрували в журналах, не прошитих і не завірених печатками та підписами керівників районних лікарень.

В обласній санепідстанції говорять, що проблема ще і в тому, що медпрацівники працюють за інерцією, ніби до початку епідемії. Приголомшує ще одне: упродовж року на Дніпропетровщині реєструється до 70-ти випадків зараження на туберкульоз медичних працівників. Експерти кажуть, що ця негативна тенденція збережеться, адже хворі приходять з так званими стійкими до ліків формами захворювання. В одному з сільських районів вже почали реєструвати випадки захворюваності на нову, смертельну, форму туберкульозу. Його викликає паличка Коха, що мутувала з ВІЛ.

Фахівці констатують: рівень ефективності лікування туберкульозу на Дніпропетровщині не досягає стандартів Міністерства охорони здоров’я та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Показник ефективності лікування складає трохи більше 83% (при нормативах у 85%).

Вчені Дніпропетровської обласної санітарно-епідеміологічної служби та медичної академії розробили препарат для подолання туберкульозу. Він називається «А-бактерин».

Переважна більшість хімічних препаратів не тільки не в змозі вилікувати людину, а ще й пригнічують її імунну систему. А цей препарат оснований на «живих» мікробах, що мають корисні властивості. Ліки вже пройшли апробацію в лабораторіях, однак у масове виробництво поки не надійшли».

Необхідність побудови нового тубдиспансеру у Львові

Загалом у Львівській області на диспансерному обліку перебуває більше 29 тис людей, в тому числі понад 2,5 тис дітей, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Львові, Галина Терещук.

«Ліками, кажуть медики шпиталю, забезпечені, однак у поліклініках людям доводиться за власні гроші купувати плівку для рентгену. А останні 15 років, хворим, які є небезпечними для інших людей, не надають окремого помешкання. Ірина Никичак, начальник відділу охорони материнства і дитинства обласного управління, розповіла Радіо Свобода, що 2 дитячих санаторії для хворих діток замало. Дітей направляють на реабілітацію в Карпати і в Крим, однак найбільша проблема з путівками влітку.

Бактеріологічна лабораторія в місцевому тубдиспансері надто мала за площею та й сам шпиталь перевантажений. Уже роками мовиться про необхідність побудови нового тубдиспансеру у Львові з належним водопостачанням, і, що найголовніше, водовідведенням. Адже сучасна лабораторія давала б можливість виявляти захворювання на початковій стадії. Відтак і лікування було б ефективнішим. Утім медики сподіваються, що уже цього року вирішиться питання щодо фінансування нового тубдиспансеру у Львові».

Кількість хворих на сухоти в Криму найближчим часом зросте

Області, де найбільше поширений туберкульоз, — Дніпропетровщина, Миколаївщина, Херсонщина, Луганщина і Харківщина. У Криму рівень захворюваності дещо менший, ніж у середньому в Україні. Але кількість хворих при цьому висока. Такий парадокс пояснюється просто: саме сюди прибувають лікуватися з інших регіонів. Однак найближчим часом їздити їм може бути нікуди.Кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула розповідає:

«У ХХ ст. в приморській зоні Криму збудували кілька десятків протитуберкульозних санаторіїв, в яких пацієнтів піднімали на ноги, повністю виліковуючи від цієї небезпечної хвороби. Однак в останнє десятиліття намітилася тенденція перепрофілювання відповідних лікувальних та реабілітаційних заходів, з подальшим продажем. За даними постійної комісії Верховної Ради Криму з питань охорони здоров’я, у порівнянні з 1995 роком кількість протитуберкульозних заходів у автономії зменшилася майже утричі. Отож експерти прогнозують — кількість хворих в Криму на сухоти найближчим часом зросте в такій же пропорції».

У Латвії епідемію нетипового різновиду сухот вдалося зупинити

Латвія – одна із 45-ти держав, до яких належать Україна, Молдова, Азербайджан та інші, де, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, активно поширювався стійкий до ліків туберкульоз. Але, на відміну від України, у Латвії вдалося зупинити епідемію нетипового різновиду сухот, розповідає кореспондентка Радіо Свобода, Людмила Пилип.

«Зараз ситуація стабілізувалася, і захворювання значно знизилось.У минулому році в країні зареєстровано 1079 хворих туберкульозом, у тому числі 108 з мультирезистентною формою. З огляду на набутий досвід лікування Всесвітня організації здоров’я відкрила в Латвії європейський Центр з боротьби з туберкульозом зі значною стійкістю до ліків. Директор центру, доцент Вайра Леймане повідомила, що в Латвії діє Національна програма з боротьби з туберкульозом, в рамках якої і проводились необхідні і досить радикальні заходи. Зокрема був введений державний реєстр хворих на туберкульоз, проводився системний спосіб лікування, в тому числі ліками другого ряду для хворих мультирезистентною формою, зі строгим контролем виконання лікування. У Латвії держава повністю фінансує лікування хворих туберкульозом, а відповідні ліки, щоб виключити можливість самолікування, вилучені з вільного продажу».

Що ж держава робить для боротьби з поширенням туберкульозу?

За офіційними даними, в Україні на туберкульоз хворіють близько 700 тис. людей, кожен 5 хворий потерпає від активної, особливо заразної форми. Експерти говорять, що лікування одного хворого на такий різновид туберкульозу коштує в 100 разів дорожче лікування на звичайну форму сухот. Що ж держава робить для боротьби з поширенням туберкульозу і «традиційного», і стійкого до ліків? Відповідь члена комітету Верховної Ради з питань охорони здоров''я Лілії Григорович:

«Кожного року уряд виділяє кошти, бо є протитуберкульозна програма. Але навіть якщо закупити і роздати ліки по усіх протитуберкульозних закладах, це не є головний ефективний засіб подолання туберкульозу. Дайте людям достатній рівень життя, якісне харчування і безпечні умови проживання — і ніякого туберкульозу не буде. Тому допоки Україна буде після Македонії, третьою або четвертою знизу за рівнем соціального забезпечення, доти нас буде потрясати епідемія туберкульозу».

Паличка Коха дуже стійка

У вуличній пилюці паличка Коха здатна виживати 10 днів, на сторінках книг — 3 місяці, у воді — півроку. Вона всюдисуща. Якщо, наприклад, хворий бомж переночує у вашому під’їзді, бактерії мешкатимуть на сходовому майданчику кілька місяців. Кому найбільше загрожує туберкульоз у всіх його проявах, розповідає завідувач кафедри фтизіатрії Національного медичного університету імені Богомольця Василь Петренко:

«Туберкульоз на сьогоднішній день не минає ні бідного, ні багатого. Але переважно до груп ризику входять ті, хто не дотримується здорового способу життя, хто погано харчується, алкоголіки. Переважно це ті, хто є у безпосередньому контакті з хворими на такі форми туберкульозу. Перш за все, це сімейний контакт, де є маленькі діти, де неналежні умови проживання».

Як зазначають лікарі, туберкульоз може вразити будь-кого, тому раз на рік варто проходити флюорографію легенів, адже раннє виявлення цього захворювання істотно полегшує лікування.

І ще, як кажуть медики, коли більше трьох тижнів допікає кашель, тримається висока температура, стрімко настає втома, немає апетиту, турбує задишка, біль у грудній клітині – потрібно звертатися до лікаря. Крім того, попри всю складність та підступність туберкульозу, цю недугу вилікувати можна. Наприклад, 5 років тому в Україні одужали 2/3 хворих.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG