Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині звільнено останнього «помаранчевого» голову райадміністрації


Ярослав Гребенюк Луганськ, 28 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Два роки тому, коли на виборах у місцеві ради на Луганщині переконливо перемогла Партія регіонів, почався процес вичищення з районних адміністрацій голів, що прийшли до влади після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах 2004 року. І ось цей процес завершений звільненням керівника Лутугінського району Григорія Пригеби.

Григорій Пригеба
Григорій Пригеба майже три роки працював разом із Лутугінською райрадою, сформованою з представників Партії регіонів. Те, що він протримався так довго, заслуговує на увагу. Навесні 2006 року, коли Партія регіонів повернулася до влади, райради показово висловлювали недовіру керівникам районів, незважаючи на показники роботи. Найяскравіший приклад – звільнення Сергія Топтуна, голови Краснодонського району, який 2005 року вивів район на перше місце в області за темпами соціально-економічного розвитку.

«Випадок з моєю відставкою – це приклад політичного шахрайства»

Від першого висловлення недовіри рік тому Григорій Пригеба відбився – у суді довів, що має право керувати районом. Але цього місяця депутати Лутугінської райради знову проголосували за недовіру.

Цього разу Президент затвердив звільнення керівника. Пан Пригеба пояснює, що це порушує положення Конституції України, згідно з яким голови місцевих державних адміністрацій звільняються Президентом України за поданням Кабінету Міністрів. Жодного подання не було.

«Швидкість, з якою було підписано розпорядження Президента про мою відставку, свідчить про те, що кінець був відомий заздалегідь. А рішення райради про недовіру я зміг одержати лише через два тижні і лише тепер можу оскаржити його в суді – хоча мене вже звільнили. Хіба це не безпрєдєл? Випадок з моєю відставкою – це приклад політичного шахрайства, це змова між чиновниками Луганської держадміністрацією, що представляють виключно інтереси Партії регіонів і Секретаріату Президента України», – заявив Григорій Пригеба.

Рука Балоги?

Конфлікт між Луганською облдержадміністрацією та «останнім із могікан» широко відомий в України. Політичний оглядач Костянтин Скоркін вважає, що конфлікт полягає у власній політиці Секретаріату Президента України.

Костянтин Скоркін: «У теперішніх обставинах здається дивним, що пресують представника БЮТ у Луганській області, що є проблемою для Президента. Здавалося б, зовсім не час для цього – Юлія Тимошенко при владі. Але тут є і ще один аспект – можливо, те, що відбувається з Пригебою, робиться не тільки завдяки «регіоналам»; у цьому зацікавлений і Секретаріат Президента, що тишком-нишком «зачищає» прихильників Тимошенко на місцях».

Григорій Пригеба вважає, що облдержадміністрація навмисно перешкоджала роботі, не затверджуючи заступників голови Лутугінської райадміністрації. Це підтверджено документально. Кандидатура на цю посаду Ігоря Лейдера узгоджувалася 7 місяців.

«Регіонали» обживаються

У Лутугінському районі три роки поспіль проводиться міжнародний фольклорний фестиваль «Стежками Лемківщини» (у Лутугінському районі мешкають лемки, примусово виселені на схід України після закінчення Другої світової війни). Засновник фестивалю – Григорій Пригеба. Що ж зробили депутати райради, вже відчуваючи, що під керівником району «хитається земля»? Ухвалюючи бюджет, вони скасували статтю на фінансування фестивалю «Стежками Лемківщини».

Але про себе депутати не забули. Як розповіла Радіо Свобода одна з працівників адміністрації, райрада збільшила розмір надбавок та винагород для власного апарату.

«Якщо мінімальна гарантована законом премія бюджетникам – 10%, то Лутугінська райрада заклала під себе 25%. Далі, існує надбавка, на яку має право державний службовець, за особливі заслуги, її максимальний розмір – 50%, райрада закладає під себе цю надбавку по максимуму», – розповіла працівниця адміністрації.

Григорій Пригеба пообіцяв продовжувати боротьбу в суді. Трохи згодом, оскільки сьогодні його шпиталізували у неврологічне відділення Луганської обласної лікарні.
XS
SM
MD
LG