Доступність посилання

ТОП новини

90 років тому українське військо звільнило Київ від більшовиків


Віталій Пономарьов Київ, 29 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Кров’ю і вогнем ми пройшли по краю», – так свого часу на засіданні Київради підсумував червоний терор в Україні та Києві командувач армії російських більшовиків Михайло Муравйов. Тоді радянська влада протрималася в українській столиці 3 тижні. 90 років тому українське військо за підтримки союзників звільнило Київ від більшовиків.

18 лютого 1918 року на підставі Берестейського мирного договору 23 німецьких та 10 австрійських дивізій вступили на Волинь, щоб надати допомогу у звільненні України від більшовицької окупації.

19 лютого українське військо за підтримки союзників зайняло Рівне, 24-го – Житомир, а 27-го – Бердичів.

Армія російських більшовиків намагалася зупинити українські частини на західному березі річки Ірпінь, проте 28 лютого вона зазнала поразки неподалік Бучі і відступила до Києва.

Оголосивши місто на військовому стані, більшовики розпорядилися про негайну здачу населенням зброї та золота і почали запис добровольців до «інтернаціональних загонів». Проте кияни не виконали цих розпоряджень, а до військових загонів записалися тільки комуністи.

Ввечері 28 лютого більшовики відступили з Києва на лівий берег Дніпра. Один із більшовицьких лідерів Юрій Коцюбинський писав:

«Ми були змушені відступити, маючи перед собою переважаючу в чисельності армію противника і не бажаючи давати в місті Києві бій».

Кінець «червоного терору»

Наприкінці лютого Петроградський раднарком відправив до Києва армію під командуванням Єгорова, яка, однак, не встигла підійти до міста. У ніч на 1 березня із заходу до столиці ввійшли українські частини: Окремий Запорізький загін, Гайдамацький Кіш Слобідської України та Курінь Січових Стрільців.

Вранці голова українського уряду Всеволод Голубович телеграмою повідомив про це рейхсканцлера Німеччини:

«Війська нашої Ради знову ввійшли до Києва, в нашу стару і в нашу нову столицю, з натхненням зустрінуті народом».

До кінця квітня українські, німецькі та австрійські армії звільнили від більшовиків усю територію України.
XS
SM
MD
LG