Доступність посилання

ТОП новини

У Секретаріаті Президента не порозумілися довкола Тендерної палати і запідозрили створення нової коаліції


Марина Пирожук Київ, 15 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Секретаріат Президента відкликав лист першого заступника керівника Секретаріату Олександра Шлапака до Верховної Ради з рекомендацією ухвалити законопроект про держзакупівлі у першому читанні.

Про це через свою прес-службу повідомив глава Секретаріату Президента Віктор Балога. Він наголосив, що цей лист не був погоджений з главою держави і не представляє офіційної позиції Секретаріату. Балога також повідомив, що Президент не підпише закон про держзакупівлі, оскільки він передбачає можливості для корупційних оборудок.

Глава Секретаріату паралельно висловив побажання, що при доопрацюванні цього закону депутатами будуть внесені зміни, які ліквідують можливості для корупції та зловживань при здійсненні тендерних процедур.

Балога нагадав, що Ющенко пропонував більш прийнятний варіант закону, який передбачає зміну функцій Тендерної палати, скасування спеціальної міжвідомчої комісії та запровадження механізмів громадського контролю, що б, за даними Секретаріату глави держави, зробило держзакупівлі більш прозорими.

Очільник президентської канцелярії також посварив депутатів, які 12 лютого проголосували за відповідний законопроект. Як відомо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про державні закупівлі. Авторами цього документа є нашоукраїнець Роман Зварич та бютівець Андрій Кожем’якін.

За проголосували 282 депутати. Серед них 120 голосів дала Партія регіонів, 126 – БЮТ і 20 голосів дали комуністи.

Фракція НУНС та блок Литвина не голосували. Цікаво, що ще один нашоукраїнець, він же спікер парламенту, Арсеній Яценюк перед голосуванням нагадав депутатам про складну ситуацію у цій сфері і порекомендував її або змінити, або залишити як є.

Окремі представники Партії регіонів вимагали перед голосуванням взагалі скасувати Тендерну палату, а Ганна Герман навіть звинуватила БЮТ в причетності її окремих членів до зловживань у цій сфері. Але тим не менше регіонали дружньо за цей закон проголосували, як і більшість бютівців.

Уже після голосування Секретаріат Президента зчинив галас. А Балога навіть розцінив участь у голосуванні БЮТ як оформлення нового формату коаліції і категорично наголосив, що підпису Віктора Ющенка під цим документом не буде за жодних умов.

Олександр Шлапак тим часом не розгубився і навздогін своєму шефові Балозі додав, що нинішній порядок проведення відповідних процедур перетворив держзакупівлі на тіньовий клондайк для спритних ділків і їхніх покровителів із владних кабінетів.

Чиновник наголосив на необхідності якнайшвидшого та рішучого впорядкування закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, очищення цієї сфери від корупції та зловживань зауваживши, що Президент Віктор Ющенко наполягає на необхідності наведення порядку в цьому питанні і сподівається на злагоджену роботу демократичної коаліції.

Олександр Шлапак поміняв позицію за кілька днів

Попри те, що напередодні Шлапак просив підтримати цей закон, уже після заяви пана Балоги той заявив, що ухвалений Верховною Радою 12 лютого у першому читанні законопроект про держзакупівлі не зможе вплинути на здійснення якісних змін у цій сфері і що він зберігає існуючі непрозорі схеми тендерів, а значить і широкі можливості для махінацій і темних оборудок.

Як це розуміти? Це може означати, що чиновники з президентського Секретаріату або не вникають у законопроекти, які вони закликають підтримати, або ж лобіюють чиїсь інтереси, а потім недорікувато виправдовуються?

Такий конфуз в Секретаріаті Президента і в демократичній коаліції загалом не перший.

На підтвердження цьому є заява лідера фракції БЮТ Івана Кириленка. Той заявив, що зміни до закону про держзакупівлі, проголосовані у першому читання, були погоджені із секретаріатом президента та коаліцією.

Кириленко наголосив, що депутатів фракції БЮТ дивує така позиція Секретаріату Президента і окремих політиків, які, за його словами, намагаються зчинити бурю в склянці води.

«Всі знають, що чинне законодавство у цій сфері далеке від досконалого, викликає чимало нарікань у суспільстві, а тому ситуацію необхідно виправляти негайно. Наша фракція виходила саме з таких позицій. Інших мотивів нашого голосування за зміни до закону шукати не треба, бо їх немає», – заявив він, наголосивши, що всі процедури з розробки, узгодження та ухвалення закону погоджувались зі всіма суб’єктами демократичної коаліції.

БЮТівець також нагадав, що законопроект був підтриманий профільним комітетом Верховної Ради України і що фракція БЮТ готова була голосувати за законопроект, який вносився президентом України, однак пізніше був відкликаний.

Кириленко також заявив, що на законопроекті, який голосувався 12 лютого, стоять підписи заступників керівників фракцій Блоку Юлії Тимошенко та Народного Союзу «Наша Україна» і що всі зміни до закону були остаточно і цілком погоджені із Секретаріатом Президента та завізовані першим заступником голови Секретаріату Олександром Шлапаком.

БЮТівці відзначають, що вони не є прихильниками цього закону, однак, це єдиний вихід у врегулюванні бодай частково проблеми з тендерними закупівлями. За даними експертів стара схема сприяла значним зловживанням. Майже 6 мільярдів гривень так званих відкатів, або 10% від закупівель отримували причетні до цієї сфери посадовці. (У пресі неодноразово писалося, що до таких зловживань причетні представники КПУ, Партії регіонів та БЮТ).

Бютівець Сергій Терьохін каже, що проголосований у першому читанні закон не є досконалим, але в разі його ухвалення, ситуація з держзакупівлями стане більш прозорою. Крім того, це вирішить проблему шкіл, лікарень, дитсадків та інших закладів, які залежні від системи держзакупівель.

Щоправда є й такі бютівці, які голосували не за покликом серця, а керівництва фракції. Однак найбільш цинічно тут виглядає те, що розкритикований Секретаріатом Президента законопроект розроблявся в тому числі і представником президентської фракції. Така неузгодженість і неусвідомленість дій шкідлива не лише для демократичної коаліції, а й для суспільства.
XS
SM
MD
LG