Доступність посилання

ТОП новини

Українські багатії у рейтингу журналу «Форбз»


Мар’яна Драч Прага, 6 березня 2008 – (RadioSvoboda.ua) – Москва випередила Нью-Йорк за кількістю мільярдерів. Це дані американського журналу «Форбз», який сьогодні оприлюднив рейтинг багатіїв планети. У цьому списку також семеро українців. За рік вони збільшили свої статки вдвічі. Хто ж може похвалитися найбільшими доходами в світі?


Найбагатшою людиною планети є американець Воррен Баффетт, який заробив 62 мільярди доларів. Іще один американець, засновник «Майрософту» Білл Ґейтс, втратив лідерські позиції і нині на третій сходинці у рейтингу журналу «Форбз».

За кількістю мільярдерів Росія потроху наздоганяє Сполучені Штати, а Москва навіть переплюнула Захід. У російській столиці сьогодні живе 74 мільярдери – це на три людини більше, ніж у Нью-Йорку, і більше ніж удвічі перевершує Лондон – там таких 36.

Іще одна новина – грубі гроші можна не просто отримати в спадок, а заробити самому. Наймолодшому мільярдерові планети 23 роки. Це Марк Цукерберґ, випускник Гарвардського університету, який заснував в інтернеті соціальну мережу Facebook.

В Україні багатіїв теж не бракує

Найбагатша людина України – власник компанії «СКМ», «регіонал» Ринат Ахметов зі статками в понад сім мільярдів доларів (127 місце у світовому рейтингу).

Далі у списку українських багатіїв засновник групи «Інтерпайп» і зять колишнього президента Леоніда Кучми Віктор Пінчук (5 мільярдів доларів).

Не бідують і співвласники «Приватбанку» Ігор Коломойський (4,2 мільярди) та Геннадій Боголюбов (4 мільярди).

Від них трохи відстає БЮТівець, 34-річний Костянтин Жеваго, якому належить група «Фінанси та кредит» (3,4 мільярда).

Далі у списку ще одна бізнес-пара, з «Індустріального союзу Донбасу» – Віталій Гайдук (2,7 мільярда) і Сергій Тарута (2,7 мільярда).

Багатіють власники, але не держава і не їхні працівники

За рік українські доларові мільярдери збільшили свої статки вдвічі. Як їм це вдалося?

Політолог і автор книги про найбагатших українців Кость Бондаренко вважає, що «дуже просто»: «Нестабільність у державі завжди обертається тим… Якщо працюють заводи, якщо добувається вугілля, плавиться метал, то хтось же має заробляти на цьому. Якщо не заробляє держава, то заробляють конкретні люди».

Дані рейтингу журналу «Форбз» свідчать: українська економіка ефективніша, ніж свідчать офіційні дані, каже Радіо Свобода директор економічних програм Центрі імені Разумкова Василь Юрчишин.

«Ми нещодавно бачили великі інвестиційні вкладення України за кордон, зокрема на Кіпр. Я думаю, що це, зокрема, пов’язане з тим, що дійсно реально українські підприємства працюють краще, ніж звітують. І це дає можливість активніше підвищувати власні доходи без такого ж суттєвого підвищення зарплати».
XS
SM
MD
LG