Доступність посилання

ТОП новини

Чи дійсно Ташкент готовий знову віддати авіаційну базу Карши-Ханабад в оренду США й іншим країнам НАТО?


Василь Зілгалов Прага, 6 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Спеціальний представник НАТО з питань Кавказу і Середньої Азії Роберт Сіммонз заявив у середу в Москві, що Узбекистан нібито знову дозволив країнам НАТО, включно зі США, використовувати свою авіаційну базу Карши-Ханабад для воєнних операцій в Афганістані. Раніше, після кривавих подій в Андижані 2005 року, президент Іслам Каримов вигнав американців із цієї бази і дозволив залишатися в країні лише німецьким військовим підрозділам. Чи означає це, що Андижан уже забули на Заході?

Згідно із заявою Роберта Сіммонза на прес-конференції 5 березня в російському агентстві «Інтерфакс» у Москві, американці, як і інші країни НАТО, можуть нині знову використовувати узбецьку авіаційну базу Карши-Ханабад.

«Як я розумію, вони (влада у Ташкенті) також погоджуються дозволити іншим країнам НАТО, не лише Німеччині, використовувати свої військові потужності в Узбекистані. Так виходить, хоча я не зовсім упевнений щодо деталей, що інші союзники по НАТО, включно зі США, тепер знову використовують військові бази Узбекистану. Ми раді вітати цей факт, бо використання узбецьких військових баз країнами НАТО підтримує нашу місію в Афганістані», – заявив представник НАТО.

Заяву Роберта Сіммонза щодо військ країн НАТО в Узбекистані називають «непорозумінням» чи «навмисною помилкою».

І прес-аташе посольства США в Ташкенті Моллі Стівенсон сказала в четвер Радіо Свобода про якесь «непорозуміння», пов’язане з цитатою Сіммонза.

«Сполучені Штати не мають ніякої двосторонньої угоди про доступ на військові бази Узбекистану. Американські вояки у складі міжнародного контингенту НАТО можуть використовувати німецьку базу в Термезі як повітряний міст до Афганістану. Але саме американські війська сьогодні не базуються ні в Термезі, ні в Карши чи деінде в Узбекистані», – підтвердила речниця американського посольства.

Узбекистан є членом Організації Договору про колективну безпеку під проводом Росії. Представник цієї організації, її прес-секретар Віталій Стругавець каже, що заява Сіммонза була «продуманою помилкою»: «Найімовірніше, це видається бажане за дійсне, і не виключено, що це взагалі продумана інформаційна, так би мовити, „помилка“, що він і продемонстрував, переплутавши Ханабад із Термезом».

Захід пом’якшує свою позицію щодо Ташкента, але Андижан не забутий

Під час прес-конференції в Москві Роберт Сіммонз хвалив Узбекистан за співпрацю з НАТО і пом’якшення позиції щодо прав людини та повернення до участі в програмі НАТО «Партнерство заради миру». І Європейський Союз збирається переглянути свою візову політику щодо узбецької влади у бік послаблення заборон, запроваджених після Андижана.

Натомість Ташкент надав амністію деяким відомим правозахисникам. А в кінці січня Президент Узбекистану Іслам Каримов провів переговори з представником Центрального командування американських військ адміралом Вільямом Фаллоном.

Московський експерт Сергій Михеєв вважає, що нині Каримову вигідно розширити варіанти його зовнішньої політики і зменшити впливи Росії та Китаю. Але повернення до американців нічого доброго, на думку Михеєва, для узбецького керівника не несе. Михеєв вважає, що намагання авторитарних лідерів знову помиритися з американцями завершуються, як правило, крахом цих авторитарних режимів.

Сергій Михеєв також вважає, що навіть у разі повернення військ США до Узбекистану ніхто не забуде про Андижан: «Немає сумнівів, що про Андижан не забули. З цього були зроблені певні висновки і уроки. Я сумніваюся, що Каримов готовий ризикувати таким чином іще раз».

Матеріали до теми:

• Верховна Рада відкрила засідання і вирішила, що рішення про вступ України до НАТО мають ухвалювати за результатами референдуму • Генсек НАТО: На сьогоднішньому засіданні міністрів закордонних справ країн НАТО жодного рішення щодо України не ухвалили • Розширення НАТО в Бухаресті може і не бути • Посол США в Україні Вільям Тейлор про газ, ситуацію в Криму, співпрацю українського та американського флотів, паралелі з Косовом і зближення України і НАТО
XS
SM
MD
LG