Доступність посилання

ТОП новини

Демографічна ситуація в Україні: до 2050 року населення може скоротитися на третину


Леся Бакалець Київ, 6 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – До 2050 року населення в Україні скоротиться більше ніж на третину. Саме такі прогнози озвучив Міжнародний центр перспективних досліджень. Через високу смертність та один із найнижчих у світі показників народжуваності менш як через півстоліття українців буде всього 29 мільйонів.

В Україні народжуваність найнижча, а смертність одна з найвищих у світі. До того ж іще існує значний відтік громадян за кордон. Це три причини, які можуть у майбутньому призвести до зникнення українців як нації.

І вже зараз треба активно починати боротьбу за виживання, бо сама по собі демографічна ситуація вже не стабілізується, каже Павло Онищенко, заступник директора департаменту економічних стратегій Міністерства економіки України.

«Побудовані прогнози з урахуванням припущень щодо поступового підвищення рівня народжуваності, повільного зниження рівня смертності та поступового невеликого позитивного сальдо зовнішньої імміграції показали, що суттєвого поліпшення перспектив розвитку демографічної ситуації досягти не вдасться», – каже Онищенко.

Змінити ситуацію можна, та для цього треба зробити практично неможливе, вважає й експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ольга Романюк.

«Населення України поступово вимирає. У 2025 році чверть населення буде старша від 60 років. У середньому середня тривалість життя в Україні – 66 років, на 11 років менше, ніж у країнах Західної Європи. Ми підрахували, що для підтримання стабільної кількості населення народжуваність має бути майже вдвічі вищою», – сказала експерт.

Також, на думку Ольги Романюк, треба розвивати нові галузі виробництва, які не потребують великої кількості робочої сили, і, головне, запровадити ефективну діагностику хвороб.

Змінити спосіб соціального захисту – і спосіб життя

А ще розібратися, куди йдуть гроші на соціальні виплати. Бо, як стверджує Ольга Романюк, Україна витрачає на потреби населення мало не найбільше у світі, але реального поліпшення пересічні українці при цьому не відчувають.

Закони про соціальний захист треба для початку проаналізувати, переконує Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень.

«Якщо ми будемо виконувати всі соціальні закони, у нас на це просто не вистачить грошей, це призведе до інфляції і фактично до звинувачень того, хто буде виконувати всі закони, в популізмі. А якщо ми не будемо виконувати всіх законів, тоді виникає питання щодо довіри громадян державі», – попереджає економіст.

Спосіб життя, який ведуть українці, також необхідно змінити. Ольга Романюк каже, що в Україні на одну особу в рік припадає 12 літрів алкоголю, тоді як після восьми літрів Всесвітня організація охорони здоров’я б’є на сполох і говорить про загрозу деградації суспільства.

Алкоголь, куріння та бідність підривають здоров’я репродуктивного працездатного населення. Щороку від наслідків шкідливих звичок помирають близько 150 тисяч осіб, порахували у Національній раді з питань охорони населення при Президенті України.
XS
SM
MD
LG