Доступність посилання

ТОП новини

Українська держава сильніша від російської – нове дослідження


Марія Щур Прага, 7 березня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Останні газові суперечки з Росією могли переконати багатьох українців у тому, що вони живуть у слабкій державі, яка не спроможна відстояти свої національні інтереси. Однак нове дослідження американських політологів свідчить про те, що українська держава міцніша від російської за більшістю критеріїв.


Що таке слабка держава, здається, настільки очевидно, що і не вимагає пояснень. Але як дослідити і виміряти це явище?

Експерт Центру глобального розвитку Стюард Патрик розповідає Радіо Свобода: «Слабка держава – це така, яка не спроможна виконати базові функції, які має виконувати ефективна суверенна держава. Ми виокремили чотири різні категорії. Перша – безпека: чи держава може гарантувати фізичну безпеку своїх громадян. Другий критерій – політичний: чи державні інститути є одночасно ефективними і відповідальними за свої дії і дозволяють суспільству себе контролювати. Третій критерій – економічний: він показує, як держава забезпечує діяльність приватного сектору і контролює свої фінанси. І, насамкінець, соціальний показник, який говорить про те, як держава може забезпечити головні соціальні потреби в освіті й охороні здоров’я».

І без дослідження можна було б сказати, що більшість слабких держав є на африканському континенті, де люди потерпають від нужденності, де постійно точаться збройні конфлікти і практично не існує системи освіти й охорони здоров’я. Згідно з «Індексом державної слабкості у країнах, що розвиваються», який уклав Інститут Брукінґз, до цієї категорії країн належать також Афганістан та Ірак.

Сила Росії в економіці, слабкостей чимало

Але те, що така держава, як Росія, опинилася серед гіршої половини списку, могло б здивувати багатьох росіян. Адже, згідно з опитуваннями, вони вважають, що Росія знову стала міцною.

Дослідник Стюард Патрик погоджується з російською громадською думкою, але тільки щодо одного критерію – економічного: «Я думаю, що цей результат суперечить інтуїції, але насправді йдеться про те, як ми дивимося на сильну державу. Ми не вважаємо сильною державу, яка може нав’язати свою волю громадянам. Тому в цьому критерії Росія є нижче, ніж Україна. Бо ми думаємо, що сильна держава – це та, яка має достатню впевненість у собі, щоб довіряти своїм громадянам вибирати своє майбутнє і майбутнє своєї країни».

Росія також має низький показник безпеки, адже конфлікт на Північному Кавказі ще не завершений, і багато дослідників говорять, що він поширюється на сусідні регіони.

Натомість Україна, згідно з дослідженням, має найкращі показники щодо безпеки і соціального захисту. А от її економічні та політичні показники ще мають що наздоганяти в порівнянні із сусідами.

Тож висновки дослідження, хоч і не нові, але мають тепер наукове обґрунтування.

«Ми з’ясували дуже сильний зв’язок між бідністю населення і слабкістю держави. Другий важливий чинник – рівень державного керівництва в тому, щоб забезпечити потреби населення. Тож цим двом речам потрібно приділити найбільшу увагу», – каже американський дослідник.
XS
SM
MD
LG