Доступність посилання

ТОП новини

«Дочка Леоніда Кучми тепер може кохатися в 9-ти розкішних спальнях у Лондоні» (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 10 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує обговорювати чи не найдорожчу віллу в центрі Лондона, яку придбала за 160 мільйонів доларів дочка колишнього президента України Леоніда Кучми – Олена Франчук. Деякі газети звертають увагу на нинішнього лондонського сусіда Олени Кучми – мера Москви Юрія Лужкова, будинок якого, поряд з новим придбанням Олени Франчук, набагато дешевший. У пресі також йдеться про підсумки візиту до Москви канцлера Німеччини Анґели Меркель і перспективи зовнішньої політики Москви за нового господаря Кремля – Дмитра Медведєва.


Чеська газета «Лідове новіни» інформує читачів про те, що найдорожчий будинок у центрі британської столиці вартістю 160 мільйонів доларів придбала дочка колишнього президента України Леоніда Кучми – Олена Франчук, яка вдруге вийшла заміж за українського бізнесмена Віктора Пінчука, і нині їхні статки, як нагадує чеська газета, становлять понад 4 мільярди доларів. «Лідове новіни» також вказують на те, що це лондонське придбання Олени Франчук з України шокує європейців тим, що «громадяни України ще далекі від середньоєвропейського рівня життя і масово мігрують на Захід у пошуках заробітку». Чеський часопис також інформує, що сусідом Олени Франчук у Лондоні став мер Москви Юрій Лужков, будинок якого набагато дешевший від 160-мільйонної вілли доньки Леоніда Кучми. «Лідове новіни» нагадують, що Лужков сердитий на Україну також за намагання Києва виселити з Криму російський флот і тому, вірогідно, між будинками російського мера і української мільярдерші виросте високий паркан. Чеська газета також заздрить Олені Франчук, що віднині вона може у своїй лондонській віллі «кохатися водночас в дев’яти розкішних спальнях» та змальовує ще десятки інших розкошів цього будинку, площа якого понад дві тисячі квадратних метрів.

Швейцарське видання «Ле Тан» занепокоєне газовими незгодами України з Росією та загрозою російського енергетичного монополіста Європі в цілому. Газета вважає, що необхідно змусити Росію діяти згідно з чіткими законами, а не покладатися на право «перекрити газовий кран». «Ле Тан» вважає, що Україна, так само, як інші країни Європи, має право на «укладення збалансованої газової угоди з Росією».

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» резюмує, що «обрання Дмитра Медведєва президентом Росії не призведе до потепління у складних стосунках країни із Заходом». Газета посилається при цьому на слова канцлера Німеччини Анґели Меркель, яка після зустрічі з Медведєвим у Кремлі 8 березня сказала про «спадкоємність у політиці Кремля» і наголосила: «Не думаю, що суперечності просто так зникнуть».

А інша лондонська газета «Ґардіан» на основі ще не опублікованої доповіді ЄС інформує про небезпеку воєнної конфронтації між Заходом і Росією у майбутньому. Йдеться, насамперед, про загострення боротьби за енергетичні багатства Арктики.
XS
SM
MD
LG