Доступність посилання

ТОП новини

Соціальний референдум в Угорщині не на користь урядової коаліції


Василь Плоскіна Угорщина, 10 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У неділю в Угорщині відбувся референдум з питання бути чи не бути платній медицині в країні, а також про доцільність плати за вищу освіту. Згідно з попередніми підрахунками голосів, майже 80 відсотків виборців, що брали участь у недільному референдумі, висловилися за скасування плати. Консерватори вітають своїх симпатиків з перемогою, тим часом як ліві заявили, що не мають чим латати дірки в соціальному бюджеті країни.


У неділю на виборчі дільниці прийшло понад 50% усіх зареєстрованих виборців, що становить своєрідний рекорд громадянської активності останніх років. Питання платної медицини і зовсім небезкоштовна вища освіта були тим об’єднувальним принципом понад трьох мільйонів угорців, який ліберальні оглядачі іронічно назвали «фактором гаманця».

За збереження попередньої системи висловилися у п’ять разів менше громадян, ніж тих, кого вона не влаштовувала. Вже рік пацієнти місцевих поліклінік, а також клієнти родинного лікаря сплачували у державну касу так звану плату за візит. Хворі лікарень у свою чергу розраховувалися за перебування в шпитальній палаті. Своя такса існувала і для студентів державних вузів. Ці нововведення були складовими елементами нового соціального курсу лівоцентристського уряду Угорщини, який піддавався жорсткій і невпинній критиці з боку правої опозиції. З великими потугами їй нарешті вдалося винести це питання через парламент на загальне голосування громадян шляхом плебісциту.

Уряд втілить результати референдуму в життя, але скаржиться, що немає грошей

Після закриття виборчих дільниць прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань без особливої радості підтвердив несприятливі для його кабінету результати голосування.

«Відповідні нормативні поправки до закону починатимуться з того, що з 1 квітня ми відновимо попередній порядок, який існував до запровадження плати за візит, перебування в лікарні та плату за навчання у вузах. Окрім іншого, це також означає, що ті надходження, які референдум відбере від медиків, лікарень та університетів, кошторис не має як компенсувати, а уряд, відповідно, не має бажання».

Того вечора голова правої республіканської партії (ФІДЕС) Віктор Орбан привітав своїх прихильників з перемогою. Упродовж року консерватори намагалися переконувати громадськість у тому, що статки угорців не порівняти з доходами західних європейців чи американців і що проблеми медицини й освіти урядові треба вирішувати аж ніяк не за допомогою додаткового чи прихованого оподаткування громадян.

Віктор Орбан, зокрема, запропонував: «Нам треба створити нову медицину. І для всіх, як правих, так і лівих політиків, а також фахівців та неурядових організацій постало завдання відкрити новий напрямок».

Ліві кажуть, що не програли, а праві – за відставку лівого уряду

Не піддаючи ревізії результати референдуму, опонент правих ліберальний Союз вільних демократів виступає за таке розв’язання цієї проблеми, щоб воно не зачепило інтересів хворих, медиків та систему вищої освіти. Голова цього Союзу Янош Коука дав зрозуміти виборцям, що його партія як ініціатор жорстких реформ у медицині й освіті і менший коаліційний партнер в уряді, не потерпіла жодної поразки на референдумі.

«Число тих, хто не проголосував у неділю, буде набагато більшим, ніж очікується, тобто понад півмільйона. І це є успіх ліберальної політики», – зауважив Янош Коука.

Справді, за збереження існуючої системи оплати медичних послуг висловилося у недільному референдумі навіть трохи більше виборців – понад 700 тисяч. Але їх все одно є у п’ять разів менше від тих, хто не хоче, як кажуть праві, доплачувати за державну медицину.

Голова консервативного Угорського демократичного форуму Ібоя Давід говорить про глибоку системну кризу в соціальній галузі.

«Нам треба чимшвидше створити таку комісію фахівців, що буде утворена не з партій, а з провідних спеціалістів економіки, медицини й фінансів, за чиїми рекомендаціями можна буде підготувати проект політикам», – зазначив Ібоя Давід.

Тим часом у найбільшій опозиційній партії ФІДЕС відкритим текстом висловлюються про відставку ліво-ліберального уряду, який, за твердженням правих, терпить поразку за поразкою і за проведення дострокових парламентських виборів. Однак глава нинішнього кабінету Ференц Дюрчань вже вкотре заявляє, що він цього не зробить.
XS
SM
MD
LG