Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент США Дік Чейні готується до поїздки Близьким Сходом


Кирило Булкін Київ, 11 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Наступного тижня віце-президент США Дік Чейні відвідає Близький Схід і зустрінеться з лідерами Саудівської Аравії, Ізраїлю, Палестини та Туреччини.


Візит Діка Чейні на Близький Схід стане своєрідним продовженням візиту держсекретаря Кондолізи Райс, який відбувся минулого тижня. Під час цього візиту вона закликала лідерів близькосхідних країн просуватися далі на шляху мирних переговорів, які постали перед загрозою внаслідок насильства в Смузі Гази та Ізраїлі.

«Існують вороги миру, які завжди намагатимуться використовувати палестинську проблему й тримати в заручниках палестинський народ та його майбутнє заради своєї вигоди, вигоди „Хамасу“. Фактично це робить мешканців Смуги Гази заручниками в їхніх руках, і тепер вони намагаються взяти в заручники долю майбутньої Палестинської держави. Ми не можемо дозволити, щоб це сталося», – заявила тоді Кондоліза Райс.

Президент США Джордж Буш, який цього року уперше відвідав Ізраїль за час свого перебування на цій посаді, заявив, що він оптимістично дивиться на перспективи досягнення мирної угоди до січня 2009 року, коли він має піти з посади.

Подробиць не наводять

У повідомленні офісу віце-президента Чейні говориться про мету його поїздки Ближнім Сходом та про країни, які він має відвідати, так: «Президент Буш попросив віце-президента здійснити поїздку до Оману, Саудівської Аравії, Ізраїлю, на Західний Берег (ріки Йордан) та до Туреччини, щоб обговорити з цими ключовими партнерами питання, які становлять взаємний інтерес».

Чейні під час поїздки має зустрітися з королем Саудівської Аравії Абдаллою. Тема цієї зустрічі може бути визначена тим, що світові ціни на нафту нині сягнули рекордної позначки.

У січні Президент Буш під час відвідин Саудівської Аравії вимагав від країн – членів ОПЕК збільшити видобуток нафти, однак експортери палива вирішили не робити цього.

У Туреччині предметом переговорів, напевне, стане напружена ситуація в регіоні. Вона пов’язана з тим, що Туреччина нещодавно провела операцію проти курдських повстанців на території північного Іраку.

Утім, в повідомленні офісу віце-президента не наведено деталей щодо тем майбутніх переговорів, а також точних дат його візиту до кожної із перелічених країн.
XS
SM
MD
LG