Доступність посилання

ТОП новини

Дії Росії щодо Абхазії загрожують дестабілізації реґіону


Зиновій Фрис Прага, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сполучені Штати Америки і Велика Британії скритикували в ООН рішення Росії скасувати економічні санкції щодо Абхазії – частини Грузії, що відкололася після кривавих війн 1990-х років. Представник Грузії при ООН Іраклій Алазанія заявив, що рішення Росії загрожує дестабілізації реґіону. Дипломат висловив сподівання, що Москва і Тбілісі знайдуть у цій ситуації прийнятне рішення.


Санкції проти Абхазії Москва ухвалила 1996 року як покарання за сепаратизм. І ось через майже 15 років Росія встановлює з бунтівною грузинською республікою торговельно-економічні, фінансові й транспортні зв’язки по державній лінії і відмовляється дотримуватися заборон, ухвалених радою держав СНД 12 років тому. До речі, колишній президент Грузії Едуард Шеварднадзе, який очолював країну під час кровопролитної війни в Абхазії 1992-93 років, неодноразово говорив, що рішення алма-атинського саміту глав держав СНД про неприпустимість співпраці на державному рівні зі владою Абхазії – це величезний успіх його дипломатії і результат компромісу з Росією.

«Олімпійські ігри в Сочі під загрозою»

Відновлення зв’язків з самопроголошеною республікою, вважають оглядачі, означає, що Росія не лише відверто підтримує сепаратистів, а й провокує нові загрози. Посол Грузії в ООН Іраклій Алазанія в цьому зв’язку нагадує про Оліймпійські ігри, які мають відбутися 2014 року в Сочі, що в 15 кілометрів від кордону з Абхазією. Проведенню свята спорту серйозно б зашкодили заворушення в реґіоні, вважає Алазанія. У випадку дестабілізації, каже він, я не знаю, як можна проводити Олімпійські ігри. Ось чому ми повинні серйозно працювати з Росією, щоб не допустити цієї дестабілізації. Зрозуміло, що останній крок Москви не сприяє мирному вирішенню конфлікту, заявив грузинський дипломат.

«Тепер до рук сепаратистів може потрапити зброя»

Посол США при ООН Залмай Халілзад закликав Москву скористатися своїми інтересами в Абхазії у такий спосіб, щоб не зашкодити територіальній цілісності Грузії. Ми підтримуємо майбутнє Грузії як члена трансатлантичного співтовариства, Грузія не є одна, заявив американський дипломат.

Однак найбезпечнішим у факті виходу Росії з договору 1996 року панові Халілзаду видається те, що до рук сепаратистів тепер може потрапити зброя.

Грузинський посол висловив невдоволення зусиллями ООН щодо вирішення конфлікту в реґіоні, який триває вже близько 15 років. Ми очікували більше, наголосив Іраклій Алазанія.

18 березня президент Грузії Міхеїл Саакашвілі планує зустрітися з Генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном. Серед тем, які вони обговорять, заявив посол Алазанія, врегулювання питання щодо переміщених осіб і діяльність місії спостерігачів ООН у Грузії.
XS
SM
MD
LG