Доступність посилання

ТОП новини

Бути чи не бути ПДЧ на Бухарестському саміті?


Тетяна Ярмощук Віктор Ющенко переконаний, що Україна приєднається до Плану дій щодо членства у НАТО вже на Бухарестському саміті. Про це український Президент заявив під час візиту до Брюсселя. Раніше Президент, Прем’єр та спікер направили листа про приєднання України до ПДЧ щодо НАТО. Після чого опозиція сім тижнів блокувала роботу парламенту. Як наслідок Верховна Рада ухвалила постанову, у якій йдеться, що Україна може приєднатися до Альянсу тільки за результатами референдуму.


Віктор Ющенко переконаний, що Україна приєднається до Плану дій щодо членства у НАТО вже на Бухарестському саміті. Про це український Президент заявив під час візиту до Брюсселя.

Попри всі заяви, які пролунали, в України залишаються шанси приєднатися до Плану дій щодо членства у НАТО на Бухарестському саміті, але є й чимало труднощів, вважає директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко.

«Є певні труднощі з виконанням такої обіцянки. Але Президент до цього прагне, і це позитивно. Звісно, я не можу дати такої гарантії, тому що відомо, що декілька країн НАТО хотіли б відкласти, і на сьогоднішній день не давати відповіді на це питання», – зазначив Олександр Сушко.

Наступним кроком після приєднання до Плану дій щодо членства у НАТО, є його виконання, каже політичний експерт Петро Бурковський. Однак, на цьому етапі теж може виникнути чимало труднощів: «Цей план передбачає цілу низку вимог у політичній, економічній, військовій сфері, в сфері збереження таємниці інформації. Тому наступний реальний крок – це виконання цього плану. Це вимагає ухвалення багатьох, зокрема і законодавчих актів. Це вимагає в тому числі політичної волі з боку керівництва держави, а в умовах нашої політичної нестабільності, виконання цього плану буде не таким легким».

Приєднання до ПДЧ щодо НАТО не порушить постанови Верховної Ради

Якщо на Бухарестському саміті Україна таки приєднається до ПДЧ щодо НАТО, це ніяким чином не порушить постанову, ухвалену раніше Верховною Радою, каже в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Олександр Палій. «У цій постанові зазначено, що рішення по міжнародному договору про приєднання до НАТО ухвалюється лише за результатами референдуму. Тому можна сказати, що приєднання до Плану дій щодо членства у НАТО абсолютно відкрите з правової точки зору для України. Тим більше, що діє закон про основи національної безпеки від 2003 року, який чітко відзначає, що вступ до НАТО і рухи у цьому напрямі є стратегічною метою держави», – зазначив Олександр Палій. Раніше Президент, Прем’єр та спікер направили листа про приєднання України до ПДЧ щодо НАТО. Після чого опозиція сім тижнів блокувала роботу парламенту. Як наслідок Верховна Рада ухвалила постанову, у якій йдеться, що Україна може приєднатися до Альянсу тільки за результатами референдуму.

Матеріали до теми:

• Яап де Гооп Схеффер: НАТО має на бухарестському саміті дати Україні і Грузії чіткий сигнал, що двері для них відчинені • Президент США Джордж Буш має відвідати Україну наприкінці березня, напередодні саміту НАТО в Бухаресті • Конфлікт безпеки: протистояння, а не єдність • Кому потрібен План дій щодо членства в НАТО? • Історична правда – найпереконливіший аргумент на шляху вступу країни до НАТО, вважають чеські аналітики

• Полiтичного рiшення щодо вступу України та Грузiї до НАТО поки що не ухвалено, але новi демократiї в Європi мають право подати заявку на вступ – представник альянсу • Американські сенатори ставлять під сумнів запрошення Путіна на саміт НАТО й закликають надати Україні План дій для членства • Німеччина і Франція не підтримують намагання України і Грузії приєднатися до НАТО через побоювання зачепити інтереси Росії – The Washington Post • Канцлер Німеччини – проти вступу України і Грузії до НАТО • Навіть якщо Україні не запропонують в Бухаресті плану дій щодо НАТО, це нічого не змінить у напрямку наближення – представник Держдепартаменту США • НАТО не змагається з Росією, запевняє представник Держдепартаменту США • Путін знову згадав про Україну та НАТО • На засіданні міністрів закордонних справ країн НАТО в четвер жодного рішення щодо України не ухвалили – нема консенсусу • Розширення НАТО в Бухаресті може і не бути • Кондоліза Райс із осторогою ставиться до перспектив України і Грузії отримати План дій для членства в НАТО на саміті в квітні • Роберт Сіммонз: Україна і Грузія, ймовірно, не приєднаються до Плану дій для членства в НАТО на квітневому саміті в Бухаресті • Стівен Пайфер сподівається, що Україна приєднається до Плану дій щодо членства в НАТО • Що очікувати Україні на Бухарестському саміті НАТО? (Коментарі вашингтонських експертів)
XS
SM
MD
LG