Доступність посилання

ТОП новини

Візит президента Буша – підтримка зближення з НАТО


Марія Щур Прага, 14 березня 2008 р. (www.radiosvoboda.ua) – Перед самітом НАТО в Бухаресті, що розпочнеться 2 квітня, президент США Джордж Буш планує здійснити невелику подорож на підтримку демократії в Центральній Європі. Він має відвідати Хорватію та Україну. Обидві країни є на різних стадіях зближення з НАТО. Хорватія – на завершальному, а Україна намагається здолати першу сходинку – отримати План дій щодо членства (ПДЧ). Про майбутній візит кореспондент Радіо Свобода розмовляла з директором Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександром Сушком.

Олександр Сушко
Р. С.: Чого може очікувати Україна від цього візиту?

О. С.: Насамперед політичної підтримки напередодні Бухарестського саміту НАТО у справі надання Україні плану дій з набуття членства. Невипадково дата візиту визначена за день до відкриття самого саміту. Зрозуміло, що є ще доволі широкий перелік двосторонніх питань. Взагалі, цей візит є знаковий, бо за вісім років своєї каденції Джордж Буш вперше здійснює візит до України. Для порівняння: за вісім років Білл Клинтон тричі відвідував Україну. Так що тут багато і символічних, і практичних чинників, які є важливими.

Р.С.: Багато оглядачів зараз говорить про те, що це дещо запізнілий візит, який уже мав відбутися двічі і який би підтримав помаранчеві сили. Ми знаємо про те, що стосунки у помаранчевій коаліції зараз не найкращі. Чи цей візит зможе якимось чином допомогти стабілізувати ці стосунки?

О. С.: Зараз вони не найкращі, вони, можна сказати, погані, нервові. Але раніше їх не було зовсім. Тобто коаліції як такої не було. І справді, візит 2006 року в червні не відбувся через те, що анонсоване створення такої коаліції не відбулося. І, безумовно, це політична підтримка і певний стимул до єдності демократичних сил, тому що таким чином американська адміністрація демонструє, сигналізує, що підтримка з боку США Україні залежить, в тому числі, від здатності демократичних сил консолідуватися і здійснювати ті реформи, які вони обіцяли виборцям.
XS
SM
MD
LG