Доступність посилання

ТОП новини

Візит українського Президента Віктора Ющенка пройшов у тіні внутрішньополітичного протистояння в Польщі


Єва Поштар Варшава, 14 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Україна сьогодні вкотре отримала запевнення Польщі про підтримку євроатлантичного курсу. У п''ятницю під час робочого візиту до Варшави Президент Віктор Ющенко зустрівся з польським колегою Лехом Качинським та спікером польського парламенту Броніславом Коморовським. Візит Президента України до Польщі проходив у тіні внутрішньополітичного протистояння в польському парламенті.

Візит українського президента до Польщі опинився на другому плані політичних подій у країні. Це тому, що у польському парламенті за останні дні розгорілося протистояння навколо ратифікації Лісабонського договору. У сеймі зараз вирішається його доля. Без голосів опозиційної партії «Право і Справедливість» не вдасться набрати парламентської більшості для ухвалення закону про ратифікацію цього договору. Якщо польський сейм не ухвалить його, то Європейський Союз може опинитися на межі кризи, оскільки документ мають ратифікувати усі 27 країн-членів ЄС.

Саме у центр політичної веремії у Польщі потрапив у п''ятницю Президент України Віктор Ющенко. Слід пригадати, що донедавна візити до Польщі українських лідерів були, безумовно, на першому плані політичних подій.

Зараз, на думку деяких польських коментаторів, трохи дивно чути від представників офіційних кіл Польщі слова про підтримку європейської інтеграції України, коли партія колишнього Прем''єра Ярослава Качинського, брата Президента Леха Качинського, ставить Євросоюз на грань провалу.

Однак у п''ятницю ні Віктор Ющенко, ні Лех Качинський у офіційних виступах не торкалися цієї проблеми. Президент Польщі Лех Качинський традиційно висловився на підтримку європейських і євроатлантичних прагнень України: «Польща підтримує ідею залучення України до Плану дій щодо членства в НАТО. Ми будемо послідовними у цьому. Упродовж тих неповних двох тижнів, що залишились до 2 ківтня, коли у Бухаресті почнеться саміт, будемо здійснювати реальні заходи на підтримку України. Ми також говорили про європейську перспективу України. Будемо працювати також у цьому напрямку, хоч тут часу у нас дещо більше».

У справі європейської інтеграції Україна отримала також політичну підтримку з боку польського Прем’єра Дональда Туска. Перебуваючи у Брюсселі на саміті держав ЄС, керівник польського уряду сказав, що у червні Польща подасть на розгляд Ради Європи нові пропозиції щодо зміцнення процесу європейської інтеграції України. Туск вважає, що треба ставити відносини України з ЄС на рівні з планами Середземноморського Союзу, тобто пропозиціями німців і французів зміцнити зв''язки з сусідами ЄС з Північної Африки й Близького Сходу.

Водночас залишається проблема в двосторонньому діалозі Києва і Варшави. Досі Україні і Польщі не вдалося підписати договір про малий прикордонний рух. Упродовж тижнів, коли велись переговори про зміст цієї угоди, польська сторона наголошувала, що в прикордонній зоні проживає 1,5 мільйона громадян України. Тому польське консульство у Львові, яке має надто малі приміщення і брак дипломатичного персоналу, неспроможне справитися з видачею віз.

Польща-Україна: застій у відносинах

Візит Ющенка до Польщі для Радіо Свобода коментує оглядач щоденника «Жечпосполіта» Пьотр Косьцинський: «Цей, на мою думку, безумовно важливий візит проходить в часи своєрідного застою у польсько-українських стосунках. Я переконаний, що так сталось з вини Польщі. Причина у тому, що нема розв’язання складних проблем. Маю на увазі те, що й досі прем''єри не підписали угоди про спрощений прикордонний рух».

Президент України Віктор Ющенко очікує, що цю домовленість підпишуть до кінця цього місяця: «Дуже дошкульною для нас проблемою є кордон. Тут маємо великий прогрес. Я переконаний, що 27 березня ми поставимо крапку у темі малого прикордонного руху, як також у справі спільного прикордонного контролю».

Крім того, довго тривали торги навколо того, хто платитиме за медичну опіку у Польщі для громадян України. Вирішили, що мешканці прикордонної зони мають купувати медичну страховку.

Матеріали до теми:

• Робочий візит до Польщі Президента України Віктора Ющенка
XS
SM
MD
LG