Доступність посилання

ТОП новини

Духовний лідер Тибету Далай-Лама закликав китайську владу не використовувати силу проти демонстрантів, а тибетців – не вдаватися до насильства


Далай-Лама, який живе у вигнанні в Індії, вважає, що влада Китаю має відповісти на давні образи й обурення тибетців через діалог із тибетським народом.

Далай-Лама, який живе у вигнанні в Індії, вважає, що влада Китаю має відповісти на давні образи й обурення тибетців через діалог із тибетським народом.

Саме проявом цих глибоких образ і обурення через дії нинішньої китайської влади й є нинішні протести, переконаний Далай-лама.

У п’ятницю в столиці Тибету Лхасі протестувальники підпалили кілька крамниць і транспортних засобів.

Свідки повідомляють про стрілянину і загибель щонайменше двох людей. Влада це не підтверджує.

За інформацією азійської служби Радіо Свобода, військові і озброєні правоохоронці заблокували три найбільші монастирі міста.

Євросоюз і Сполучені Штати стурбовані подіями в Тибеті.

Представник Держдепартаменту США Шон МакКормак повідомив: «Ми закликали китайський уряд поважати тибетську культуру і багатоетнічне суспільство нинішнього Китаю. Це дуже важливо, з нашої точки зору, і Президент Джордж Буш вже говорив про те, що китайський уряд має почати діалог з Далай Ламою. Ніхто не виграє від насильства, тому ніхто його не хоче бачити. Ми вважаємо дуже важливим те, щоб китайський уряд відмовився від застосування сили, відповідаючи на ці протести», - заявив Шон МакКормак.

Тим часом китайська влада стверджує, що саме Далай-Лама і близькі до нього групи стоять за організацією протестів.

Офіс Далай-Лами в Індії ці звинувачення відкидає як безпідставні.

Протести буддійських монахів проти китайської окупації Тибету тривають з 10 березня, коли відзначали чергову річницю втечі Далай-Лами з Тибету після невдалої спроби повстання.
XS
SM
MD
LG