Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські римо-католики просто неба знову моляться за повернення будівлі колишнього костелу


У суботу біля стін храму, який віряни вважають незаконно відібраним, місцева громада Св. Йосипа відзначає свято свого небесного покровителя.


У суботу біля стін храму, який віряни вважають незаконно відібраним, місцева громада Св. Йосипа відзначає свято свого небесного покровителя.

«Про повернення храму пригнобленому люду тебе, Боже, просимо», – лунають слова молитви.

В урочистій хресній ході та месі, окрім дніпропетровських католиків та їхніх одновірців з Донецька, Харкова, Дніпродзержинська, Нікополя, Краматорська, взяли участь Апостольський нунцій в Україні архієпископ Іван Юркович та єпископ-ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-католицької церкви Станіслав Падевський.

За словами Івана Юрковича, наразі у вірян з’явилася нова надія на те, що храм все ж таки повернуть громаді: на вчорашній зустрічі з керівництвом Дніпропетровської облдержадміністрації представник Ватикану домігся від влади обіцянки розв’язати проблему.

«Якби люди, з якими я зустрічався учора, дали мені письмові зобов’язання і гарантії своєї інституції, то це був би перший крок до довіри. Ці переговори пройшли на дуже достойному рівні, тільки тепер ми чекаємо на докази, що слова не залишаться словами», – сказав журналістам Апостольський нунцій в Україні Іван Юркович.

Конфлікт навколо будівлі костелу у Дніпропетровську триває вже десять років. Католицький храм, що є історичною пам''яткою 19-го століття, приватизували1998-го року. З того часу триває судова тяганина між католицькою громадою міста і юридичним власником будівлі – приватною фірмою, зареєстрованою у США.

У 2001 році провадження в справі було припинено, але потім знову спрямовано на судовий розгляд. Зараз справа перебуває у столиці, у Вищому господарському суді.

На незаконності приватизації споруди наполягає і прокуратура області.

У Дніпропетровську офіційно зареєстровано близько 200 парафіян Римо-католицької церкви.
XS
SM
MD
LG