Доступність посилання

ТОП новини

Польському парламенту не просто дається ратифікація Лісабонського договору


Єва Поштар Варшава, 18 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У разі, якщо польський парламент не ратифікує Лісабонську угоду, треба буде проводити національний референдум. Президент та опозиція мають намір додати до Лісабонського договору преамбулу, де будуть вміщені своєрідні гарантії суверенітету Польщі. На думку оглядачів, парадоксом є те, що, згідно з опитуванням громадської думки, 80 відсотків поляків підтримують членство країни у ЄС і не бояться втрати суверенітету країни. Для того, щоб Лісабонський договір набрав чинності, його мають ратифікувати усі 27 країн-членів Євросоюзу. У випадку його несхвалення хоч однією державою, Євросоюз опиняється на межі кризи. Чому ж президент Лех Качинський, який був творцем Лісабонського договору, нині готовий накласти вето на його ратифікацію?

У вівторок польський сейм відклав голосування щодо ратифікації Лісабонського договору. Оглядачі передбачають, що розпалювання навколо цього політичної напруги може закінчитись проведенням національного референдуму або навіть достроковими парламентськими виборами.

Сеймові для ухвалення закону про ратифікацію міжнародної угоди потрібно 307 голосів. Вирішальним буде те, як голосуватимуть депутати опозиції. Однак лідери опозиційної партії Ярослава Качинського «Право і справедливість» запевняють, що голосуватимуть проти ратифікації. Це не остання перешкода на шляху до ратифікації Лісабонського договору. Після ухвали сейму його ще має підписати президент. У понеділок Лех Качинський заявив, що в разі, якщо парламент не схвалить додаток до Лісабонської угоди, він не підпише ратифікації Лісабонського договору.

Лех Качинський зазначив: «Не все, що зараз відбувається у Євросоюзі, приносить користь Польщі. Тиждень після того, як у моїй присутності у грудні минулого року в Брюсселі було підписано Лісабонський договір, урядова більшість у Польщі заявила, що хоче відмовитись від частини національних прав, записаних у Лісабонському договорі. Як президент, що стоїть на сторожі суверенітету країни, не можу погодитись на приниження позиції Польщі у Євросоюзі».

Президента підтримує його брат, лідер опозиції Ярослав Качинський і вказує на джерела небезпеки щодо втрати Польщею суверенітету.

«Коли завершувалась робота над Лісабонським договором, ми змусили Німеччину піти у цій справі на поступки. Однак усім відомо, що Німеччина йде на поступки дуже неохоче. Хіба лише тоді, коли має справу зі США або Росією. Але поступатись за рахунок інших країн, набагато більших та сильніших за Польщу, це їй дається дуже складно. На мою думку, існує реальна загроза, що Німеччина намагатиметься змінити цю незручну для неї ситуацію», – сказав Ярослав Качинський.

Протистояння у Польщі послаблює її престиж на міжнародній арені?

Тим часом прем''єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що ухвалювання різного роду додатків до Лісабонського договору суперечить міжнародному законодавству, польській конституції та послаблює престиж Польщі на міжнародній арені, зокрема її позицію в ЄС та НАТО.

«Пан президент незабаром їде до Бухареста, щоб разом зі США переконувати інші країни у рамках ПДЧ включити Україну та Грузію до інтеграції з НАТО. Вважаю, що нинішнє політичне протистояння навколо ратифікації Лісабонського договору не полегшить справи тим, хто переконуватиме учасників саміту, що наш регіон політично стабільний», – зазначив Дональд Туск.
XS
SM
MD
LG