Доступність посилання

ТОП новини

«Харківський конфлікт». Черговий привід для блокування парламенту?


Марічка Набока, Сашко Лащенко Служба Безпеки України виявила факти незаконних витрат бюджетних коштів посадовцями Харківської мерії на суму півтора мільйона гривень. Кримінальну справу порушили за фактом привласнення, розтрати майна або заволодіння ним, зловживанням службовим становищем в особливо великих розмірах.

СБУ намагалася вилучити документи з кабінетів мера Михайла Добкіна та секретаря міськради Геннадія Кернеса.

Якщо справа дійде до суду і він ухвалить звинувачувальний вирок, керівникам Харкова «світить» від 7 до 12 років тюрми. Щоправда, і мер, і секретар міськради Геннадій Кернес категорично відкидають звинувачення, називаючи претензії СБУ фарсом. Докладніше - кореспондентка Радіо Свобода у Харкові Юлія Журавльова.

Слухати репортаж:


Ми поцікавилися сьогодні у харків’ян: «Чи впливає на Ваше життя те, що відбувається навколо керівництва міста?» Ось що відповіли перехожі:

- Нестабільна ситуація впливає на всіх. Напевно, на бізнесменів сильно. - Живу в Харкові лише півроку. На мене за півроку поки це ніяк не вплинуло. - Чесно кажучи, впливає. Обговорюють усі цю ситуацію. - Дивно жити в такому місті, де влада діє незаконно, її ловлять на цьому, але вплинути ніяк на це беззаконня не можуть. Страшно за місто, долю якого довірили таким людям.

Ймовірність чергового блокування парламенту

Події у Харкові перетворюються на привід для чергового блокування роботи Верховної Ради. Сьогодні Верховна Рада вирішувала, чи викликати правоохоронців для звіту про ці події. Зрештою більшості голосів пропозиція не набрала: проти виступили «Наша Україна – Народна самооборона» і БЮТ. Лідер регіоналів Віктор Янукович попередив, що завтра його фракція вдасться до блокування трибуни, якщо Генпрокуратура і СБУ не поінформують депутатів з приводу претензій до керівників цього міста:

«Ми не просто будемо блокувати трибуну, ми до будь-яких дій готові, публічних дій у рамках українського законодавства».

Взаємні звинувачення

Мер Харкова Михайло Добкін збирався сьогодні розповісти про події в очолюваному ним місті Президенту. Але нарада з підготовки до ЄВРО-2012, де мали взяти участь міські голови, не відбулася.Ющенко поки що ніяк не відреагував на те, що відбувається у Харкові. Але є реакція голови його Секретаріату Віктора Балоги. За твердженням Балоги, «харківські події можуть бути використані з різними цілями - від гучних спекуляцій до розладу роботи органів влади». Він висловив надію, що керівництво СБУ ретельно вивчить усі обставини подій у Харківській мерії. На об’єктивне розслідування сподівається і мер Добкін:

«Слідчий СБУ, який проводив слідчі дії, дає команду спецпідрозділу «Альфа» виносити документи. І вони як злодії втікають без опису, не підписавши протоколи, не написавши реєстр того, що вони вилучили. Покидали щось у мішки, фактично втекли з Харківської міськради. Зараз час призначити службове розслідування. Нехай співробітники центрального апарату розберуться з усіма претензіями до міського голови».

Зі свого боку, представники СБУ наполягають на законності своїх дій. А народний депутат, харків''янин, член БЮТ Володимир Філенко стверджує, що нарешті правоохоронці взялися за справу, як належить:

«Я думаю, що виконується одна з обіцянок Майдану, «Бандитам - тюрми», це не може не тішити».

Те, що відбувається стосовно керівництва Харкова, Києва, та інших українських міст, залежить передусім від самих городян. Адже це вони обирають мерів, констатує заступник голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський.

«Це воля громади, кого обрати мером. Скандали будуть виникати доти, поки такі люди будуть обиратися мерами. А можна заборонити законодавчо в сім’ї не сваритися? Так само й тут».

Щоб ухвалити рішення викликати правоохоронців для звіту про події у Харкові, народним депутатам забракло сьогодні лише двох голосів. Тож завтра буде наступна спроба.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG