Доступність посилання

ТОП новини

День опозиції у Верховній Раді


Тетяна Ярмощук Київ, 19 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У середу в стінах Верховної Ради відбувся перший «день опозиції». І хоча цей день був не дуже плідним з огляду на результати законотворчості, те, що опозиція матиме свій день у парламенті, коли розглядатимуться її законопроекти, вважають прогресом і більшість, і меншість. Чим є сьогодні опозиція? Якого статусу вона прагне? І що згодна віддати їй більшість?


Опозиціонерам подобається мати свій власний день настільки, що вони вже не хочуть закону про опозицію. Представник Партії регіонів Тарас Чорновіл в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що все ж таки потрібно все регламентувати.

«Ми відійшли від норми, що потрібно ухвалювати окремий законопроект про опозицію. Це свідчить про те, що країна десь на грані тоталітаризму. Ми пропонуємо піти нормальним шляхом, який є у всіх країнах Євросоюзу, – це дуже чітке регламентування прав і можливостей опозиції в законі про регламент. І тому ми зараз уже подали такий законопроект, в якому є такі основні норми. Якщо цей законопроект нормально пройде, ми будемо узгоджувати на погоджувальній раді з нашими колегами з більшості, які саме норми треба буде ще дозакріплювати», – зазначив Тарас Чорновіл.

Коаліція хоче опозицію узаконити

Коаліціянти ж, навпаки, хочуть закріпити свої відносини з опозицією законом. Тим більше, що його проектна початку минулого року уже пройшов перше читання у парламенті.

Представник Блоку Юлії Тимошенко Олег Ляшко заявив: «Дії опозиції мають бути чітко регламентовані законом. Ми за те, щоб такий закон був ухвалений. Основні положення цього документу: це і можливість функціонування опозиційного уряду, і можливість впливу опозиції на формування керівних органів Рахункової палати, керівництва ВР, керівництва комітетів, можливість контролю представників опозиції в парламенті за діяльністю уряду через можливість займати посади у Рахунковій палаті».

Умовна опозиція?

Опозиція – це протиставлення одних поглядів чи дій у політиці іншим, партія або група, що виступає врозріз із думкою більшості або з панівною думкою і формулює альтернативну політичну формулу, інший спосіб вирішення проблем. Така опозиція, на думку політичного експерта і віднедавна радника голови Верховної Ради Костя Бондаренка, в Україні відсутня.

«Можна говорити про те, що в Україні існує опозиційний уряд, але він бездіяльний. В Україні існують політичні сили, які не входять до уряду, але в той же час ці сили допущені до керівництва на різних рівнях і здійснюють владу чи контроль або над окремими регіонами, або над окремими галузями. Тому, я думаю, що наразі не можна говорити про наявність опозиції. Опозиція в Україні на сьогоднішній день є десь такою, якою вона була наприкінці 90 років: неструктурованою, неоформленою, умовною опозицією», – зауважив Кость Бондаренко.

За кількістю парламентських крісел опозиція не надто поступається більшості. До того ж, представники Блоку Литвина наполягають, що вони не є ні коаліцією, ні опозицією.

Що Ви думаєте з цього приводу? Поділіться Вашою думкою. Пишіть на адресу: ukrwebmaster@rferl.org
XS
SM
MD
LG