Доступність посилання

ТОП новини

Економічна співпраця між Україною та Польщею мала б бути не гіршою від політичної


Єва Поштар Варшава, 20 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер у Варшаві засідала українсько-польська Міжурядова комісія з питань економічної співпраці, яку очолили віце-прем’єри Григорій Немиря та Вальдемар Павляк. Хоч Польща далеко не перший іноземний інвестор в Україні, а товарообмін між обома країнами не сягає задовільної величини, все ж оптимізму додає той факт, що в Україні за останні роки швидкими темпами зростають польські капіталовкладення.

Експерти Міжурядової комісії обговорювали питання співробітництва між Україною та Польщею у галузі енергетики, у банківсько-фінансовій сфері, проблеми транспорту, туризму, проведення чемпіонату Євро-2012. Віце- прем’єр-міністри обох країн під час брифінгу у Варшаві наголошували, що зараз відносини між обома урядами треба налагоджувати від початку, хоч проблеми залишаються старі.

Польський віце-прем''єр, міністр економіки Вальдемар Павляк зазначив: «Економічне співробітництво з Україною надалі залишається пріоритетним для Польщі. Воно важливе також у контексті прагнення України до інтеграції з Євросоюзом та НАТО. Ми задоволені тим, що Україна стала членом СОТ. У галузі енергетики символічно найбільш важливим проектом є нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк. Цей проект здійснює спеціалізована компанія. Ми обговорили також можливості співробітництва у галузі електроенергії та інших секторів економіки, важливих для енергетичного питання».

Багато ще й досі незавершених проблем, на думку Григорія Немирі та Вальдемара Павляка, має бути вирішено 28 березня у Києві, під час зустрічі прем’єр-міністрів України та Польщі Юлії Тимошенко та Дональда Туска.

Йдеться, зокрема, про угоду про малий прикордонний рух, меморандум про європейський вимір співробітництва Польщі та України, а також проведення футбольного чемпіонату Євро-2012.

На особливий контекст, що супроводжував засідання Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва вказав віце-прем''єр України Григорій Немиря: «Україна закінчила переговори про вступ до Світової організації торгівлі, розпочала переговори з Європейським Союзом про створення поглибленої зони вільної торгівлі. У цьому сенсі українська сторона розглядає польсько-українське економічне співробітництво як своєрідний каталізатор на шляху до майбутньої зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом».

Польські інвестори нарікають на українське законодавство та чиновників

За офіційними даними, Польща займає четверте місце серед іноземних інвесторів в Україні. Польські інвестори вклали минулого року в українську економіку 310 мільйонів доларів, що дорівнює польським капіталовкладенням в Україні за попередні 15 років. Товарообмін між Польщею та Україною сягнув у 2007 році суми неповних п''яти мільярдів доларів.

Як почуваються в Україні польські інвестори? Посол України в Польщі Олександр Моцик сказав Радіо Свобода, що польські фірми, які працюють в Україні задоволені, що тут вони можуть заробити більше, ніж у країнах Західної Європи.

А представник компанії «Барлінек» у розмові з Радіо Свобода зазначив, що минулого року у Вінниці почав працювати їхній лісопереробний завод. Він наголошує, що роботу там знайшли 1200 українських робітників. Польські інвестори, однак, нарікають на українське законодавство, яке місцеві чиновники прочитують по-своєму.
XS
SM
MD
LG