Доступність посилання

ТОП новини

Франкомовний фестиваль у Дніпропетровську


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 21 березня 2008(RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську за підтримки Посольства Франції в Україні розпочався IV Міжнародний студентський фестиваль франкомовних театрів. Упродовж двох днів молодіжні трупи з різних куточків України, а також з Румунії та Франції, показуватимуть вистави мовою країни мистецтва, високої моди та кохання. Даватимуть оцінки творчим доробкам професійні режисери і представники дипломатичної місії Франції в Україні.

Дівчатка з донецької театральної студії «Жінки об одинадцятій» показують фрагмент зі своєї конкурсної вистави. Це діалог частин тіла – лівого та правого вуха, які ніколи не бачились і раптом стрілись. Постановка «Краш» за п’єсою сучасного французького драматурга Жана-Іва Піка, кажуть виконавиці ролей, певною мірою абсурд. А копнеш глибше – побачиш притаманну європейському мистецтву тему самотності і пошуків місця у житті. Акторка студії Катя шкодує: у французькій драматургії 21-го століття є дуже цікаві твори, однак українському загалу вони не відомі.

З року в рік рівень виконавської майстерності на фестивалях франкофонії в Україні зростає, кажуть організатори. Актори демонструють високий рівень володіння мовою.

Упродовж двох конкурсних днів на сцені Палацу студентів можна буде переглянути з десяток вистав, а французький режисер, актор і письменник, голова журі фестивалю французький актор Філіп Форжо даватиме майстер-класи усім охочим, акторам і глядачам.

Українська молодь нині вивчає французьку не лише через її особливий шарм та мелодійність. Все більше великих компаній, каже директор «Альянс-Франсез» у Дніпропетровську Йоан Шіттірер, охочіше бере на роботу людей, що поряд з англійською, володіють і французькою. А кращим знавцям мови та акторам, за підсумками цьогорічного театрального фестивалю, запропонують поїздку до Франції, на міжнародний фестиваль, кращому акторові та акторці – стажування.
XS
SM
MD
LG