Доступність посилання

ТОП новини

Усі прізвища дніпропетровців відтепер зібрані в одному словнику: у місті презентували «Російсько-український словник прізвищ мешканців Дніпропетровська»


Словник вийшов у світ із ініціативи Обласного центру історії та розвитку української мови. Головна мета видання – спростити процедуру відтворення українською мовою прізвищ, імен та по-батькові, які зустрічаються в регіоні, для органів влади, відділів реєстрації актів громадянського стану та й самих громадян.

Словник вийшов у світ із ініціативи Обласного центру історії та розвитку української мови.

Головна мета видання – спростити процедуру відтворення українською мовою прізвищ, імен та по-батькові, які зустрічаються в регіоні, для органів влади, відділів реєстрації актів громадянського стану та й самих громадян.

Автори словника кажуть, що особливо гостро проблема написання власних імен людей постає під час виборів: практика засвідчує, що помилки, які є наслідком некваліфікованого відтворення прізвищ, стають на заваді волевиявленню. Нерідко неграмотно написані прізвища призводять до плутанини і під час отримання паспортів, довідок, дипломів та інших документів.

В обласному центрі історії та розвитку української мови переконані: російсько-український словник прізвищ у регіоні був дуже необхідний. Тільки минулого року фахівці центру отримали близько сотні заяв та звернень громадян із проханням підказати, як грамотно, за нормами правопису, відтворити їхні прізвища українською мовою.

Обласний центр історії та розвитку української мови діє при Дніпропетровському національному університеті майже два роки. Наразі тут організували безкоштовні курси вивчення української літературної мови та ділового мовлення для всіх охочих.
XS
SM
MD
LG