Доступність посилання

ТОП новини

Проти течії: в українських обмінних пунктах долар і далі слабшає


Юлія Жмакіна Київ, 24 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Останні 10 днів на світових ринках американська валюта почала потроху стабілізуватися і одужувати після карколомного падіння. Натомість в Україні на готівковому ринку долар і далі уперто дешевшає. Він і далі продовжить зниження, якщо не втрутиться Національний банк України і не розпочне викуп надмiрної пропозицiї iноземної валюти на міжбанківському ринку, вважають банкiри. Чого слід очікувати українцям?

Сьогодні, 24 березня, 100 доларів коштують 505 гривень за версією Нацбанку. Цифри ж на табло обмінних пунктів, здається, на офіційний курс «не озираються». 475 гривень дають у них за 100 доларів і 489 гривень треба віддати, щоб отримати стодоларову купюру.

Цифри Нацбанку адекватні, і нема причин ані для послаблення, ані для посилення гривні, твердить директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. А от курс в обмінниках він пояснює панікою.

Василь Юрчишин: «Основне це те, що українці чомусь виявилися наляканими суттєвими зниженнями і чомусь втратили довіру до долара. Це швидше результат паніки і запізнілої реакції на падіння долара на світових ринках, яке спостерігалося в останні місяці. Але останні днів 10 якраз на світових ринках спостерігається зворотна тенденція».

«Не варто створювати ніякого ажіотажу і ніякої паніки»

На відміну від тих, хто біжить до обмінних пунктів здавати долари через падіння курсу, спокій сфінксів зберігають українські фінансисти. Не варто піддаватися паніці, радить українцям у коментарі Радіо Свобода Борис Соболєв, фінансист, заступник секретаря РНБО,

«Взаємозв’язку між діями на американському чи світовому ринку і українському немає. І з огляду на те, що НБУ підтримує і виконує основи грошово-кредитної політики – установчий документ, який передбачає коридор для коливання долара від 4,95 до 5,25, не варто створювати ніякого ажіотажу і ніякої паніки», – зазначив Борис Соболєв.

Однак і вдаватися уряду до зміцнення (ревальвації) гривні, як методу подолання інфляції, економісти не радять. Кажуть, на довгу перспективу не спрацює. Лише послабить позиції українських експортерів і збільшить кількість імпорту.

Не рухати співвідношення долара і гривні закликає Олександр Шлапак, заступник глави Секретаріату Президента України: «В умовах, коли досить швидкими темпами зростає інфляція, я переконаний, що якорем стабільності для будь-якого підприємця чи інвестора у державі залишається курс. І тому, якщо ми почнемо рухати ще і курс, дозволяти йому стрибання, переконаний, що додамо лише нестабільності і невпевненості».

Має втрутитися Національний банк України?

Тим часом банкіри вважають, якщо НБУ не втрутиться у ситуація, а саме не викупить надлишок доларів на ринку (який збільшується, зокрема, і через те, що українці масово стали продавати американську валюту), то долар на готівковому ринку і далі дешевшатиме.

Скільки б фінансисти радили не панікувати, українці все частіше зітхають через прив’язку їхніх зарплат до американської валюти. А комерційні банки замислилися над переглядом своєї кредитної політики. Це може змінити плани тих, хто збирався взяти довгострокову позику у доларах.

Матеріали до теми:

• Американський долар продовжує падати — чи будуть його рятувати?
XS
SM
MD
LG