Доступність посилання

ТОП новини

Британія: цигарки з-під прилавку?


Олекса Семенченко Лондон, 24 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Британський уряд планує заборонити виставляти цигарки на прилавки і стенди крамниць. Це новий крок у боротьбі з палінням. Влітку 2007 року в Англії було запроваджено повну заборону на паління в барах, ресторанах та нічних клубах. Також курити британці зможуть тепер не з 16, а з 18 років.

Нові заходи у боротьбі з курінням спрямовані на підростаюче покоління. Адже уряд посилається на результати дослідження, яке доводить, що людина, яка починає палити в 15 років, має втричі вищу ймовірність померти від раку, пов’язаного з курінням, ніж той, хто починає під 30 років.

Представляючи нові пропозиції уряду державний секретар у міністерстві здоров’я Довн Примароло сказала, що заходи будуть важливими для того, щоб переконати дітей у тому, що палити – це погано. Крім заборони крамницям виставляти цигарки, планується запровадити і більш суворий контроль за машинами, що продають цигарки у ресторанах та барах.

Довн Примароло: «Уряд хоче усунути будь-яке поняття про цигарки з крамниць та ресторанів. Тож якщо ви підете до найближчої крамниці по цигарки, їх ви на прилавку не побачите – їх там не буде. Це у разі, якщо консультації з громадськістю будуть успішними і закон буде ухвалений. Уряд ставиться до своїх методів щодо боротьби з курінням дуже серйозно. Він хоче, щоб куріння зникло з життя разом із самим поняттям і знаннями про куріння».

Лідер опозиційної партії підтримує ідею уряду

Ідею уряду підтримав і лідер опозиційної Консервативної партії Дейвід Камрон – колишній затятий курець. Він каже, що як людина, якій було дуже важко кинути палити, він розуміє, що нові заходи допоможуть дещо прибрати спокусу.

Проте деякі курці не згодні з планами. Вони вважають, що їхні права обмежують і кажуть, що дорослі люди мають право самі вирішувати, чи наражати себе на ризик палінням.

Один курець зі стажем у розмові з Радіо Свобода зауважив: «А що буде далі? Може заборонити пабам і лікеро-горілчаним крамницям виставляти на прилавки алкогольні вироби? Із цим урядом мене це не здивує. Уявляю вже людей, які заходять до місцевої крамнички, де продавець питає, чи їм раптом чогось такого не потрібно на вихідні. Людям треба довіряти, а не забороняти».

За попередній рік кількість курців скоротилася на 2%

Асоціація британських крамниць вважає, що запропоновані нові заходи були б неефективними і створили б чимало проблем. Організація твердить, що якщо змусити крамниці ховати цигарки, це створить нові складнощі і коштуватиме додаткових витрат власникам.

Серед пропозицій, що розглядаються, є також полегшення можливостей торгівлі жувальною гумкою з замінником нікотину та іншими засобами, що допомагають позбутися шкідливої звички.

Комплекс заходів, які вже втілив британський уряд, приніс свої результати. Лише за рік кількість курців у країні скоротилася на 2%. Тож досягнення мети — скорочення кількості курців до 21% у 2010 році — виглядає цілком досяжним. Адже нині в країні запалює цигарку 22% британців.
XS
SM
MD
LG