Доступність посилання

ТОП новини

9-та річниця смерті В’ячеслава Чорновола. Соратники обурені бездіяльністю Генпрокуратури...


Галина Терещук Львів, 25 березня 2008 ( RadioSvoboda.Ua) – Генеральна прокуратура вперто не займається справою загибелі лідера Народного руху України В’ячеслава Чорновола. На цьому наголосив сьогодні у Львові, в 9-ту річницю загибелі відомого українського політика, народний депутат Ярослав Кендзьор. Львівські рухівці переконані, що їхнього лідера було вбито, а замовники й далі перебувають на високих посадах.

(radiosvoboda.ua)
Невелелюдна панахида у Святоюрському Соборі у Львові. Покладання квітів до підніжжя пам’ятника В’ячеславові Чорноволу. У 9-ту річницю від часу загибелі лідера НРУ традиційно звучали нарікання з уст рухівців на бездіяльність силових структур щодо розслідування справи В’ячеслава Чорновола.

25 березня 1999 року на дорозі «Бориспіль-Золотоноша» автомобіль, в якому їхав лідер Руху В’ячеслав Чорновіл, врізався в КамАЗ, який у нічний час перегородив дорогу. Ця трагедія викликала значний резонанс в українському суспільстві. Та не більше. Досі ані Генпрокуратура, ані СБУ не спромоглися дати вичерпної інформації по те, що насправді сталося на п’ятому кілометрі автотраси Бориспіль-Золотоноша. Львівські рухівці заявляють, що це сплановане вбивство.

«Не було складно організувати саме такий варіант знищення»

Народний депутат України, лідер Львівського обласного осередку НРУ Ярослав Кендзьор заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що Генпрокуратура не заглиблювалась в обставини трагедії і нині не дала відповідь на запитання, чому КамАЗ вибрав саме довший маршрут, а не той, яким їздив постійно. Чому так швидко здали на металобрухт понівечену «Тойоту» Чорновола?

За словами Ярослава Кендзьора, за нинішнього складу Генпрокуратури справа В’ячеслава Чорновола не буде завершена. Тим паче, що люди, які замовили вбивство, каже пан Кендзьор, і далі обіймають високі державні посади.

«Щоб серйозно займатись розслідуванням справи, має збігтись логіка розслідування. Кому заважав Чоновіл? Якщо співставити усі фактори, трагедія відбулась напередодні президентських виборів. Усі знали тоді, що Чорновіл був у великих проблемах, Рух розколовся. Знали, що Чорновіл шалено ганяв на машині по всій Україні, щоб спілкуватись із людьми, тому не було складно організувати саме такий варіант знищення», – зазначив Ярослав Кендзьор.

«Так і немає в Україні лідера його рівня»

Актор Святослав Максимчук, який мешкав у Львові в одному будинку з лідером Руху, каже, що після Чорновола так і немає в Україні лідера його рівня.

«Але чи витримав би В’ячеслав те, що сьогодні твориться в державі? Витримав би, але його тактика була б іншою. Бо одна справа розбудити, за Шевченком, — окраденую, а інша справа уже будувати по суті. А для цього потрібні творчі люди в усіх напрямках», – зауважив Святослав Максимчук.

Багато львів’ян, які добре знали В’ячеслава Чорновола, зазначають, що якби він жив нині, то в українській політиці не було б стільки безладдя та проблем. Оскільки Чорновіл мав довіру серед людей, умів переконувати і говорити правду недругам держави та народу.
XS
SM
MD
LG