Доступність посилання

ТОП новини

Кліматичні зміни руйнують іще один льодовик


Сергій Драчук Прага, 26 березня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – В Антарктиці опиняється на межі зникнення ще один льодовик – днями відкололася і зруйнувалася його велика частина, решта, за словами дослідників, «висить на волосині». Учені говорять про нове свідчення того, що всесвітнє потеплішання загрожує стабільності полярних льодів Землі.

Супутникові спостереження свідчать: близько 500 квадратних кілометрів великого крижаного поля – шельфового льодовика Вилкинза – відкололася від решти й розпалася. До кінця минулого місяця ці льоди залишалися на місці близько півтори тисячі років.

Тепер небезпека зникнення загрожує й решті приблизно 13 тисячам квадратних кілометрів льодовика на краю Антарктичного півострова, частини Антарктиди – їх утримує на місці лише вузька смуга міцної криги.

Дослідник Британської служби антарктичних спостережень Дейвід Вон, який давно стежить за льодовиком Вилкинза, іще років 15 тому прогнозував, що льодовик зникне за три десятиліття. Але швидкість змін виявилася значно більшою – льодове поле зруйнується як не цього, то наступного року, вважає він.

«Зміни клімату, які ми спостерігаємо на Антарктичному півострові, значно сильніші, ніж у середньому на Землі – можливо, вп’ятеро більші від середньосвітових. Ми вважаємо, що є серйозні підстави стверджувати: ці регіональні зміни клімату спричинені всесвітніми кліматичними змінами», – каже Дейвід Вон.

Потеплішання несе небезпеку

За його словами, упродовж останніх півстоліття зростання середньої температури в західній частині Антарктичного півострова було найбільше на Землі – по півградуса за десятиліття.

За останні менш як 40 років в Антарктиці зруйнувалися вже шість шельфових льодовиків. Існує побоювання, що такі природні процеси можуть урешті призвести до підвищення загального рівня моря, а це поставить під загрозу чимало низько розташованих прибережних територій у всьому світі.

На думку вчених, всесвітнє потеплішання спричинене викидами в атмосферу так званих тепличних газів, до якого призводить діяльність людини. За прогнозами ООН, якщо ці викиди далі зростатимуть, уже до кінця цього століття середня температура на Землі може підвищитися на 6 чи й 14 градусів.

Матеріали до теми:

• Захист клімату: в Німеччині за застарілі літаки доведеться платити • У 2007 році глобальне потепління зайшло у кожну хату • Кліматичний самміт на острові Балі: пошук компромісу
XS
SM
MD
LG