Доступність посилання

ТОП новини

100 днів урядування Тимошенко: здобутки і прорахунки (Точка зору)


Марина Пирожук Цього тижня український уряд на чолі з Юлією Тимошенко відзначає 100 днів своєї роботи. Прем''єр-міністр роботою уряду задоволена. Виступаючи у середу на розширеному засіданні Кабінету Міністрів, присвяченому цій даті, Тимошенко багато говорила про економічні здобутки її команди і обіцяла виконати урядову програму стовідсотково, навіть якщо вона не буде ухвалена Верховною Радою. Вона також зобов’язала міністрів відзвітувати за свою роботу окремо перед громадськістю. За переконанням Тимошенко, на такі уряди, як зараз, Україні не завжди щастило. Опоненти Тимошенко між тим покритикували діяльність Кабміну, а у Секретаріаті Президента порадили бути скромнішою.

Київ, 26 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня український уряд на чолі з Юлією Тимошенко відзначає 100 днів своєї роботи. Прем''єр-міністр роботою уряду задоволена. Виступаючи у середу на розширеному засіданні Кабінету Міністрів, присвяченому цій даті, Тимошенко багато говорила про економічні здобутки її команди і обіцяла виконати урядову програму стовідсотково, навіть якщо вона не буде ухвалена Верховною Радою. Вона також зобов’язала міністрів відзвітувати за свою роботу окремо перед громадськістю. За переконанням Тимошенко, на такі уряди, як зараз, Україні не завжди щастило. Опоненти Тимошенко між тим покритикували діяльність Кабміну, а у Секретаріаті Президента порадили бути скромнішою.


Колишній очільник уряду, а нині керівник «тіньового Кабміну» Віктор Янукович та Глава держави Віктор Ющенко на «свято Тимошенко» не прийшли. Відкриваючи засідання Кабінету міністрів з нагоди 100 днів його роботи Прем''єр-міністр першою чергою покритикувала Верховну Раду за те, що та за два місяці так і не спромоглася розглянути програму діяльності її уряду.

Однак це не завадило, за її словами, досягнути уряду позитивних результатів і навіть закласти фундамент для майбутніх демократичних перетворень.

Говорячи про досягнення свого уряду, Тимошенко відзначила передовсім зростання ВВП, збільшення виробництва в металургійній та в будівельній галузях і у сфері легкої промисловості.

Похвалила Тимошенко й аграрний та транспортний сектори. Зокрема у активи Міністерства транспорту вона віднесла подолання корупції при встановленні тарифів на вантажні перевезення, відзначивши при цьому, що така ситуація є результатом важкої праці міністрів.

Як особливі досягнення Тимошенко назвала те, що уряду вдалося майже на 30 мільйонів гривень скоротити заборгованість із виплати заробітної плати і за півроку ліквідувати всі свої борги взагалі.

Обіцяє прем’єр й підвищувати заробітну плату громадянам та робити їхнє життя більш заможним. За її словами, уже в квітні мінімальна зарплата буде підвищена більш ніж на 30%, а пенсіонери отримують пенсії, не менші прожиткового мінімуму.

Вона відзначає, що уряд скеровує усі зароблені ним гроші на економічне зростання, а потім уже на збільшення реальних доходів людей. Наразі – хвалиться Тимошенко – показник зростання реальних доходів населення становить більше 23% порівняно з таким періодом минулого року, а приріст реальної заробітної плати – більше 15%. Говорячи про інфляцію за останні два місяці Тимошенко нагадала про спадщину від уряду Януковича.

Окремо Тимошенко посварила чиновників, які заважають уряду повертати знецінені заощадження радянських часів. Вона нагадала, що повернути ці кошти обіцяла ледь не кожна партія, що йшла на вибори до парламенту, в тому числі і пропрезидентська, однак реально зробити це змогла лише вона.

Тимошенко побідкалася, що деякі чиновники намагаються заблокувати приватизацію 2008 року, аби не дати уряду залучити в бюджет 9 мільярдів і продовжити програму повернення заощаджень.

Але попри все експерти вважають це одним із найбільших здобутків Тимошенко.

Опитані нещодавно соціологічною службою «Соціовимір» провідні українські експерти назвали безумовними успіхами уряду за перші 100 днів програму «Контрабанда-стоп» (75% експертів вважають таку програму успішною), просування ідеї дострокових місцевих виборів у місті Києві (77,5% експертів вважають це просування успішним) та заходи з виплати заощаджень колишнім вкладникам Ощадбанку СРСР (77,5%).

Також успішними, на думку експертів, є зовнішньополітичні кроки, спрямовані на євроінтеграційні зусилля України (65%), переговори з Росією по ціні на газ та боротьба за усунення посередників з газового ринку України (57,5%), антикорупційні заходи (37,5%), кроки та заходи, що спрямовані на мінімізацію наслідків техногенних катастроф (32,5%) і таке інше.

Сама Тимошенко, посилаючись на дослідження неурядових інституцій, називає свій Кабінет Міністрів найпрозорішим та найефективнішим інститутом влади в Україні.

Опозиція та Секретаріат Президента не розділяє задоволення Тимошенко

Про прорахунки уряду Тимошенко не говорила. Вона обтічно наголосила лише на безладі у державі, натякнувши на приватизаційну сферу. «Ми маємо глибинні процеси руйнації. Думаю, якби ми ще через рік прийшли, то вже і будинок уряду був би на корупційній основі приватизований», – сказала вона.

Опоненти Тимошенко між тим нагадують їй про зростання рівня інфляції за час її урядування та про подорожчання продовольства.

Колишній міністр фінансів Микола Азаров (який представляв на сьогоднішньому засіданні Кабміну «тіньовий уряд» замість Януковича) критикує Тимошенко і звинувачує її у некоректності щодо своїх попередників та до своїх досягнень.

Азаров заявив, що порівняння результатів уряду з аналогічним періодом 2007 року – не на користь Тимошенко.

Підвищення ж пенсій та зарплат Азаров приписав у заслуги уряду Януковича. Крім цього, Партія регіонів закликає Кабмін оприлюднити розрахунки реального розміру прожиткового мінімуму за січень-лютий.

Опозиціонери навіть звернулися з цим до Президента Ющенка, аби той зобов''язав уряд оприлюднити ці дані, а також здійснити доплати до пенсій і зарплат, що втрачені від зниження прожиткового мінімуму. (Підняти ж мінімальну зарплату до рівня прожиткового мінімуму, як відомо, уряд планує лише наступного року).

У Секретаріаті Президента на заклик Партії регіонів відреагували. Перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак (який представляв сьогодні Секретаріат в уряді) порадив уряду Юлії Тимошенко бути скромнішим в оцінюванні своїх досягнень.

Шлапак закинув Тимошенко перебільшене приписування собі заслуг, зокрема в питанні вступу України до СОТ, натякнувши, що до певних її досягнень причетний і Президент. Сам Глава держави сьогодні утримався від тотальної критики Тимошенко.

Політичні здобутки та втрати Тимошенко

Якщо говорити про політичні досягнення Тимошенко, то у її активи можна віднести створення та утримання демократичної коаліції, газові перемови з Російською федерацією, зокрема спроби усунення з українського ринку посередників та «філософське» ставлення до різного ґатунку критики.

Регулярні зауваження та невдоволення Президентом та чиновниками його Секретаріату, а також командою Януковича дій Тимошенко лише допомогли останній наростити свій рейтинг. Наразі глава уряду має найвищий ступінь довіри серед громадян – приблизно 25%. ЇЇ вічний опонент Янукович – 22%. А вічний партнер і конкурент Віктор Ющенко – трохи більше, ніж 10%.

Як велику перемогу соратники Тимошенко називають призначення нових виборів голови Києва та депутатів Київради. Як відомо, таке завдання було зафіксоване в коаліційній угоді між БЮТ та НУНС. Але більшість нунсівців була пасивна у виконанні цього пункту. А деякі з них відверто виступали проти усунення зі столичної влади Черновецького.

Ухвалення парламентом рішення про перевибори у Києві за ініціативи БЮТ може бути і політичною втратою Тимошенко, у разі якщо бютівці делегують на вибори «невдалого» кандидата і не порозуміються зі своїми партнерами по коаліції з приводу єдиного висуванця.

Суттєвим політичним програшем Тимошенко аналітики вважають поступливість Тимошенко позиціям Ющенка щодо газових перемов із Росією та приховування деталей реальних домовленостей як на рівні Президента, так і на рівні Прем''єра.
XS
SM
MD
LG