Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за мерське крісло розпочалася


Леся Бакалець Київ, 26 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Від сьогодні претенденти на посаду столичного міського голови можуть подавати документи на реєстрацію. З огляду на вагомість посади охочих буде багато. Однак точно відомий наразі тільки один потенційний кандидат – Леонід Черновецький. Інші ж визначаються. НУНС мляво твердить про єдиного кандидата від демократичних сил, а БЮТ впевнено каже, що висуватиме свого власного претендента. Боксер-політик Віталій Кличко хоч і заявив, що балотуватиметься, але вирішив попередньо провести перемови з «Народною самообороною». Охочі бути мером є і у блоці Литвина, і у Партії регіонів, і у Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Передвиборча «лихоманка» розпочалася.

Надія на єдиного кандидата від парламентської коаліції зменшується щодня. І на старті столичних передвиборних перегонів, окрім відстороненого мера Леоніда Черновецького, поки не видно точних прізвищ претендентів. Допомогти визначитися охочим до київської влади вирішив Комітет виборців України. КВУ сам визначив ймовірних претендентів і провів акцію на вулицях Києва під назвою « Київський «праймеріз» – громадський рейтинг єдиного кандидата від демократичних сил». Із-поміж Владислава Каськіва, Віталія Кличка, Юрія Луценка, Михайла Поживанова, Миколи Томенка та Олександра Турчинова кияни мали обрати одного конкурента Леоніду Черновецькому.

Студентка Наталя поставила галочку напроти прізвища Віталія Кличка. На її думку, єдиний кандидат від БЮТу, НУНСу та Блоку Кличка просто необхідний. «Сподіваюсь, що єдиний кандидат все-таки буде, тому якщо буде розпорошення політичних сил, то пост мера знову може зайняти Черновецький», – зазначила вона.

Це підтверджують і у команді чинного мера. Заступник Черновецького Ірена Кільчицька впевнена, що подальше «перетягування ковдри» всередині коаліції тільки допоможе чинній владі і далі керувати Києвом.

«Це дійсно нам на руку. Ми сподіваємось на те, що навіть ті, хто був незадоволений діяльністю Черновецького або частково задоволений, побачивши, що роблять наші опоненти, перейдуть на бік Черновецького», – зазначила Ірена Кільчицька.

Однак опонентів Леоніда Черновецького такі невтішні прогнози не лякають. У той час, коли НУНС демонструє бажання мати єдиного кандидата від коаліції, БЮТ уже називає свого.

Депутат від БЮТу Олег Ляшко заявив: «Офіційно ще не оголошено, але всі від нас у принципі розуміють, хто це буде. Я думаю, на 99,9% це буде Олександр Турчинов».

«Це буде компанія досить така інтенсивна та агресивна»

До вчорашнього дня упевнено йшов на вибори і Віталій Кличко. Та потім пристав на пропозицію Юрія Луценка. І тепер обидва блоки будуть радитися, що їм робити.

Про своє бажання стати керманичем столиці також заявляли і Віктор Пилипишин з блоку Литвина, і Василь Горбаль з Партії регіонів, і Олег Тягнибок – лідер ВО «Свобода». Таке розмаїття політичної палітри кандидатів політолога Андрія Єрмолаєва не радує.

«На жаль, попри всі недоліки чинного мера пана Черновецького, будь-яка зміна цього банкіра на представника спецслужб чи спортивного кумира не змінить по суті ситуацію в Києві», – зауважив Андрій Єрмолаєв.

Передвиборний сценарій також пройде без новинок, говорить Олександр Черненко, речник Комітету виборців України: «Черновецького будуть звинувачувати у розкрадання землі, БЮТ у тому, що вони довели країну до зубожіння, про Кличка будуть казати, що він гарний хлопець, але його місце на рингу. Тобто, це буде компанія досить така інтенсивна та агресивна, тому що мало часу і дуже багато поставлено на кін. Але для виборця дуже мало буде чогось нового».

Вибори у Києві мають відбутися 25 травня, за даними ЦВК, вони обійдуться державі у понад 16 мільйонів гривень.
XS
SM
MD
LG