Доступність посилання

ТОП новини

Рейдерське захоплення чи спроба навести лад? У Дніпропетровську знову конфлікт навколо центрального дитячого парку


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 27 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську знову конфлікт навколо єдиного на увесь мільйонник дитячого парку відпочинку та розваг. Міська влада зняла з посади керівника парку, що є комунальним підприємством, за нібито численні порушення і зловживання. Натомість сам директор наполягає на незаконності власного звільнення і силовому захопленні зеленої зони новим керівництвом. Центральний дитячий парк імені Лазаря Глоби є пам''яткою садово-паркового мистецтва 18-го століття, його вважають одним із найкращих у регіоні.

Два десятки людей у камуфляжі та масках увірвалися до будівлі адміністрації парку і захопили її опів на восьму ранку. Молодики з приватної охоронної фірми повиламували двері, вигнали геть обслуговуючий персонал і позабирали всі документи. Принаймні так події минулої п’ятниці виглядають у розповіді екс-директора дитячого парку Бориса Дєдова.

«Це – рейдерське захоплення»

Своє усунення з посади пан Дєдов вважає неправомірним. Журналістам демонструє наказ про звільнення – на ньому немає жодної мокрої печатки, тільки підпис начальника управління культури міськради. Звільнений керівник переконаний: його вирішили позбутися, аби не заважав намірам міської влади приватизувати парк. Борис Дєдов: «Це рейдерське захоплення, як його розуміють юристи. Вже вісім місяців триває спроба захоплення парку Глоби, намагання змінити його статут. Я противився цьому, і, як видно, комусь я дуже сильно завадив».

У міської влади своя версія останніх подій навколо парку. Заступник міського голови Ірина Зайцева пояснює: про силове захоплення чи рейдерську атаку мова не йде. Молоді люди з охоронної агенції тільки допомагали державному виконавцеві реалізовувати постанову суду щодо звільнення директора: той чинив опір і не хотів передавати справи новопризначеному очільникові. Ірина Зайцева запевняє: зміна керівництва тільки на користь, парк залишиться у власності міста, але ладу буде більше:

«Ніякого захоплення не було. У присутності державного виконавця директора парку ознайомили з документами. Іншого виходу у нас не було: збитки, нанесені його діяльністю, тільки за сьогоднішніми даними складають понад 11 мільйонів. Якщо кожне комунальне підприємство буде завдавати містові мільйонних збитків, то заходи будуть саме такими, жорсткими».

Міськвиконком має прибічників

На боці міськвиконкому наразі й тимчасова депутатська комісія, яка впродовж останніх кількох днів перевіряла фінансово-господарську діяльність парку. Голова комісії Вікторія Перебийніс каже: фахівці виявили цілу низку порушень з боку колишнього керівництва. Комунальне підприємство використовувало незареєстровані касові апарати, списувало десятки тисяч гривень на будівельні матеріали, яких не закуповувало, укладало договори з приватними фірмами без тендерів, допускало діяльність на території барів та дискотек, що не мали дозвільних документів. До того ж директор має відповідати за те, що частина парку захаращена сміттям, а кілька атракціонів і дитяча залізниця в жалюгідному стані, впевнена Вікторія Перебийніс: «Подібні порушення були допущені керівництвом парку не тільки через недбалість чи бажання збагатитись за державний кошт. Директор парку до того ще й не має відповідної кваліфікації для керування таким великим об’єктом. За результатами перевірки, у нього немає документів, які б підтверджували не тільки вищу, а й середню освіту».

Коло учасників «паркового» конфлікту не обмежується двома сторонами – міська влада та екс-директор. Про свої позиції наполегливо заявляють кілька громадських організацій. Молодіжна «Батьківщина молода» вимагає від прокурора міста дати правову оцінку подіям, у яких брали участь приватні охоронці, а громадське об’єднання «ГРАД» заявило: «в Україні створено перший небезпечний прецедент, жертвою силового захоплення стала не комерційна структура, а комунальне підприємство».

Між тим правоохоронці свого слова щодо останніх подій навколо парку ще не сказали. Хоча сторони конфлікту вже звернулися за допомогою до прокуратури, СБУ та Ради нацбезпеки.
XS
SM
MD
LG