Доступність посилання

ТОП новини

Як поліські «опришки» земляка від міліції захищали


Валентина Одарченко Рівне, 27 березня 2008(RadioSvoboda.Ua) – З сокирами та кийками на озброєний «беркут» пішли розлючені поліщуки, визволяючи з міліцейських рук односельця. Чи мали вони на це підстави? Чи діяла адекватно міліція в цій доволі драматичній ситуації? З’ясувати це ще належить слідству.

Сутичка селян з міліціонерами сталася минулого четверга поблизу села Колки у Дубровицькому районі, коли кілька десятків селян перекрили дорогу правоохоронцям, які супроводжували до райвідділу затриманого з деревиною водія. Вийти з ситуації без неприємностей не вдалося: із вогнепальної зброї один із «беркутівців» наскрізь поранив ногу мешканцю села Переброди Віктору Лісовцю. Він каже, що постраждав безневинно – «беркут» напав на водія ЗІЛа зненацька, одразу ж відкривши вогонь, і пересадив до міліцейської машини. Тож односельці просто рятували його від розправи. А документи на ліс, мовляв, були. Віктор Лісовець каже: «Ми догнали їх у Колках, виїхали наперед, метрів сорок. Я виходжу з машини – а по мені п’ять разів вистрелили, я впав і прокинувся в лікарні. Але в нас не було нічого…».

Міліція все заперечує і висуває власну версію

Усе було зовсім по-іншому, стверджує заступник начальника обласного управління МВС Віталій Заславський. Вантажівка без номерів, її водій та пасажир відмовилися показувати документи на вантаж, отже, затримання було законним, каже він. А ось поведінка селян, які поспішили на допомогу водієві, вийшла за рамки закону, стверджують міліціонери. Свідченням тому є травми двох беркутівців: струс мозку, різана рана і закрита черепно-мозкова травма, каже Заславський: «У зв’язку з безпосередньою загрозою життю та відбиттям групового нападу на працівників міліції один із них застосував табельну вогнепальну зброю. Але один із нападників продовжив напад з сокирою на працівника міліції, чим примусив останнього продовжити застосування табельної вогнепальної зброї… Тож він здійснив постріли в напрямку ніг нападника…».

Як заявив перший заступник прокурора Рівненської області Олег Улінець, «при огляді місця події було вилучено сокиру, а також палицю зі слідами бурого кольору, що свідчить про реальну загрозу життю правоохоронців… Разом з тим буде досліджена й правомірність застосування вогнепальної зброї…».

Щодо сумнозвісної деревини, то наступного дня документи на неї таки були пред’явлені в прокуратурі Дубровицьким лісовим господарством.

Після огляду встановлено, що деревина не відповідає сортності, а також кількості, вказаній у документах, що наводить на певні сумніви… Встановили й особу водія: двічі його судили за крадіжку і хуліганство. Сьогодні ж прокуратура Дубровицького району розслідує і кримінальну справу щодо незаконного вирізання й розкрадання лісодеревини.

За тринадцять кубометрів поцупленої деревини можна було отримати солідний штраф. Нині ж учасникам спротиву міліціонерам із застосуванням холодної зброї «світить» обмеження волі до п’яти років. Якщо з’ясується, що і використання табельної зброї було недоцільним, відповідатимуть і самі правоохоронці.
XS
SM
MD
LG