Доступність посилання

ТОП новини

Польський лобізм української євроінтеграції


Тетяна Ярмощук Київ, 28 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Україні з офіційним візитом перебуває Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. Він зустрінеться з Президентом Віктором Ющенком. За підсумками цієї зустрічі планується підписати угоду про правила місцевого прикордонного руху. Окрім цього, сторони обговорять питання двосторонньої співпраці, зокрема, щодо підготовки до Євро-2012.

Польща є лобістом України у європейські структури. І таку позицію вона послідовно відстоювала за всіх президентів та за всіх прем’єрів, зазначає керівник парламентського комітету з питань євроінтеграції, нунсівець Борис Тарасюк. «Польща послідовно на всіх рівнях у рамках Європейського Союзу відстоювала ідею надання Україні запрошення до майбутнього членства у ЄС, надання перспективи членства. Польща послідовно за всіх Президентів і всіх урядів підтримувала вступ України як до ЄС, так і до НАТО. Очевидно, що поляки мають консенсус всіх політичних еліт щодо відносин з Україною», – заявив Борись Тарасюк.

Природно, що Польща хоче, щоб Україна була і членом Євросоюзу, і членом НАТО, оскільки кордон тоді проходитиме не по її території, а по території України, каже представник комітету у закордонних справах Леонід Кожара: «Польща з усіх питань європейської та євроатлантичної інтеграції підтримує Україну, і ми це відчуваємо. Ефективність такої допомоги Польщі прямо залежить від її політичного та економічного потенціалу. На сьогоднішній день Польща є досить впливовою країною в Європейському Союзі».

Польща – центр геополітичного впливу у Центральній та Східній Європі?

Сьогодні Польща є найголовнішим партнером України у Європі, вважає політичний експерт Сергій Таран. Польща робила чимало вдалих зовнішньополітичних кроків для того, щоб Україна більше інтегрувалася в економіку та систему безпеки Європи. На думку пана Тарана, Польща зараз хоче бути центром геополітичного впливу у Центральній та Східній Європі, а без вісі Варшава-Київ зробити це надзвичайно важко.

«Налагоджуючи мости для України до Європи, Польща стверджує себе, як центр геополітичного впливу у Східній та Центральній Європі. Надто часто Польща була розірвана між Заходом та Сходом. Тож історично для Польщі було дуже важливо створити собі союзника, який би перебував у такому ж самому геополітичному становищі, як і вона, протистояв цьому впливу, який роздирає країну між Сходом та Заходом», – зазначив політичний експерт Сергій Таран.

Окрім цього, оглядачі відзначають, що і Польща, і Україна є надзвичайно важливими партнерами Сполучених Штатів у Європі, і великою мірою США сподіваються, що ці дві країни зможуть стати противагою членам старої Європи.
XS
SM
MD
LG