Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт «РосУкрЕнерго»: Медведєв – «за», Тимошенко – «проти»


Тетяна Ярмощук Київ, 28 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Бути чи не бути «РосУкрЕнерго» на українсько-російському газовому ринку? У «Газпромі» знов заявляють, що поки що відмовитися від послуг цієї компанії неможливо. А в українському уряді й надалі наполягають: «РосУкрЕнерго» буде усунута.

Компанія-посередниця «РосУкрЕнерго» поки що не може бути виключена з українсько-російських газових схем. Про це заявив заступник голови «Газпрому» Олександр Медведєв. Однак український Прем’єр переконана, що після завершення українсько-російських газових переговорів компанія «РосУкрЕнерго» зникне зі схем газопостачання. Це Юлія Тимошенко сказала, відповідаючи на питання Радіо Свобода: «Сьогодні з ринку повністю прибрано компанію «УкрГазЕнерго», яка монополізувала внутрішній ринок, і яка практично примушувала Україну миритися з цими тіньовими потоками. Думаю, що найближчим часом, коли завершаться переговори, буде прибраний ще один посередник, мається на увазі «РосУкрЕнерго». Я думаю, що це абсолютно не призведе, як нас лякають, до якогось збільшення цін на газ. Ми сьогодні зафіксували ціну і будемо сподіватися, що Україна працюватиме в такій ціні до кінця року».

Якщо сторонам таки вдасть домовитися про усунення «РосУкрЕнерго», то рішення про це, дуже ймовірно, ухвалюватиметься у пакеті, вважає екс-керівник «Укртранснафти» Олександр Тодійчук: «Найімовірніше, домовленості носитимуть пакетний характер. Це не буде тільки газ. Там обов’язково будуть якісь інші складові, які будуть урівноважувати інтереси Росії та України в стратегічному плані. Там може бути і розміщення флоту, і НАТО, і участь чи неучасть в якихось альтернативних проектах».

Україна має шанси домогтися прямих контрактів

Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін каже, що Україна має шанси домогтися прямих контрактів: «Усунення «РосУкрЕнерго» з газового ринку значною мірою залежить від позиції «Газпрому». Усунення компанії «ГосУкрЕнерго» вигідне і «Газпрому», і Україні. Незрозуміло, чому «Газпром» має ділити прибутки з цією приватною компанією. Але, на жаль, це залежить від «Газпрому». Якщо він матиме таке бажання, то це можна буде вирішити протягом кількох годин. Українська сторона має довести «Газпрому», що це в інтересах як України, так і «Газпрому». На мою думку, шанси є».

Що ж стосується консенсусу щодо питання газу всередині країни, то його немає. Ющенко вимагає від уряду вирішити всі проблеми постачання газу в Україну, і вкотре заявляє про газовий борг перед Росією в розмірі 2 мільярдів доларів. Юлія Тимошенко заперечує такий розмір боргу. За її словами, він складає близько 900 мільйонів доларів, і пов’язане це з відсутністю контрактів.

Згідно з українсько-російськими домовленостями початку березня, які Юлія Тимошенко назвала перемогою української сторони, від березня по грудень Україна має отримати майже 50 мільярдів кубів газу по 179,5 доларів.
XS
SM
MD
LG