Доступність посилання

ТОП новини

Внесок українців у розвиток науки та культури Сполучених Штатів Америки


Віталій Пономарьов Київ, 31 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Ой, пішов я в Америку // Хліба заробляти», – співалося у коломийці на початку минулого століття. Але українці у Сполучених Штатах Америки не лише заробляли на хліб, вони ще і збагатили ту країну своїм талантом. Щоправда, американці не завжди знали, що це українці – приблизно так, як не всі вони знають, що різдвяна «Carols of the Bells» («Колядка дзвонів») є переспівом «Щедрика» Миколи Леонтовича.

Один із перших своїх гелікоптерів студент Київської політехніки Ігор Сікорський збудував просто на подвір’ї батьківської садиби на Ярославовому Валу у Києві. 1919 року Сікорський виїхав до Сполучених Штатів Америки і там на своєму підприємстві за власними проектами виробляв літаки та гелікоптери. 1923 року до Америки переселився ще один корінний киянин – Олександр Архипенко. Упродовж свого життя Архипенко створив понад 1000 скульптур, картин і малюнків, а помер за роботою у власній майстерні в Нью-Йорку.

Одесит Георгій Гамов після свого переїзду до США 1934 року працював професором фізики університетів Джорджа Вашингтона та штату Колорадо. Там Гамов створив теорії «тунельного ефекту», «Великого вибуху» та «гарячого Всесвіту», а також розробив моделі будови зірок-«червоних гігантів» і генетичного коду в структурі ДНК. Натомість онук Левка Симиренка – того, що створив сорт яблук «ренет Симиренка», – Олекса Симиренко був професором соціології в університетах штатів Міннесота, Невада та Пенсильванія.

Уродженець міста Жовкви на Львівщині Любомир Романків на початку 1960-х років став провідним науковцем компанії IBM. Він є винахідником магнітних головок для запису інформації у комп’ютері. Його земляк, уродженець села Лука на заході Львівщини, історик і тюрколог Омелян Пріцак від 1964 року був професором Гарвардського університету. Пріцак також став засновником та першим директором Гарвардського інституту українознавчих студій, а 1990 року повернувся до України і заснував у Києві Інститут сходознавства.
XS
SM
MD
LG