Доступність посилання

ТОП новини

Українська компанія ІСД наводить нові порядки на заводі «Гданськ»


Єва Поштар Варшава, 31 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Невдовзі мине півроку, відколи польське відділення української компанії «Індустріальний Союз Донбасу» став власником кораблебудівного заводу «Гданськ». Раніше цей же український інвестор став власником найпотужнішого у Польщі виробника сталевих листів та монтажних елементів для кораблів – металургійного комбінату «Гута Ченстохова». Як представники найбільшого українського інвестора у Польщі оцінюють інвестиційний клімат у країні? І як польські робітники ставляться до нового українського власника заводу «Гданськ»?

Одна з верфей суднобудівного заводу «Гданськ»
(public domain)
Майже півроку тому представники урядових кіл та міської мерії Гданська не приховували задоволення від того, що один із найбільших заводів Балтійського узбережжя знайшов приватного інвестора.

Від того часу місцеві та центральні газети уважно стежать за тим, як на суднобудівному заводі «Гданськ» порядкує так звана «українська мітла». Газети заявляють, що перше, що зробило нове керівництво заводу, це обнесло його територію високим парканом. «Ми хочемо припинити крадіжку заводського майна, що було досі поширеним явищем. Треба також покінчити з прогулами, що їх допускались робітники», – заявляли у пресі представники нового керівництва заводу.

Радіо Свобода поцікавилося у представника заводської профспілки «Солідарність» Романа Галензевського, як провспілка ставиться до цих починань.

Роман Галензевський: «Мене зараз турбує те, що роботу на заводі залишають хороші менеджери, керівники виробництва. Вони переконані, що їх тут не поважають. Керівники заводу говорять, що на їхню думку, польські менеджери не здатні ні на що. Але це ж не такі собі прості зварювальники чи монтажники, яких можна на роботу запросити з-за кордону. Я хочу наголосити на тому, що поляки як народ дуже гонорові. Якщо їх ображають, вони залишать тут роботу і шукатимуть в іншому місці».

На думку представників робітничого колективу, профспілки надали українському інвестору своєрідний кредит довіри. Як зазначив Роман Галензевський, «Гданськ» – це не просто завод, але відоме у світі місце, де починав роботу лідер «Солідарності» та колишній президент Польщі Лех Валенса.

Український інвестор задоволений

Керівник нинішнього правління суднобудівного заводу «Гданськ» Ігор Яценко зазначив: «Підписана соціальна угода з профспілками, яка передбачає покращення оплати праці. Ми взяли на себе зобов''язання, що стосуються охорони праці, також додаткових виплат, пов''язаних із різними святами. Профспілки зі свого боку взяли зобов''язання підтримувати наші починання в напрямку покращення структур організації праці. Ми запроваджуємо організаційні заходи, які б поліпшили процес виробництва, дисципліну. Тобто, не увесь час, за який ми платимо працівникам, є часом робочим, скажімо так».

Український інвестор із задоволенням оцінює інвестиційний клімат, який зараз є у Польщі. Також з оптимізмом дивиться у майбутнє заводу «Гданськ».

Ігор Яценко: «Маємо на увазі, що завод повинен виробляти приблизно 12 кораблів щорічно. Головним завданням є створення портфелю замовлень, щоб отримати добру ціну, щоб усі кораблі, що їх вироблятимуть, були рентабельними, чого раніше не було».

Минулого року компанія ІСД-Польща заплатила за кораблебудівний завод «Гданськ» близько 100 мільйонів євро.

Матеріали до теми:

• Українська компанія «Індустріальний Союз Донбасу» стала власником суднобудівного заводу Гданськ
XS
SM
MD
LG