Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Палати лордів розвінчав заяви британського уряду про те, що імміграція – «добро для економіки»


Олекса Семенченко Лондон, 1 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Комітет британського парламенту оприлюднив звіт з проблеми імміграції, в якому урядові запропоновано запровадити ліміт на число мігрантів із-поза меж ЄС, яких щороку чимало прибуває до Великої Британії. На думку авторів звіту, деякі прошарки британського суспільства економічно потерпають від імміграції.

У звіті впливового парламентського комітету, до складу якого входять два колишні міністри фінансів країни та кілька інших колишніх членів уряду, мовиться, що всупереч заявам нинішнього лейбористського уряду, імміграція має «малий, або й не має ніякого впливу» на економічний добробут країни. А інтереси деяких груп населення (з низьким рівнем платні, меншин та тієї частки молоді, що хоче почати сходження кар’єрною драбиною), можливо, страждають через конкуренцію з іммігрантами, вважає міжфракційний комітет Палати лордів у справах економіки.

Комітет рекомендує встановити виразні орієнтири щодо чисельності нових іммігрантів з-за меж Європейського Союзу. Серед пропозицій зменшення числа членів сім’ї іммігрантів, яким дозволяється селитися в Британії. Також лорди попередили, що нова запроваджена урядом імміграційна система, яка ґрунтується на системі балів, криє в собі небезпеку непослідовності і накладок.

Андрю Ґрін – представник організації Migrant Watch, що виступає за обмеження імміграції, вітав висновки парламентського комітету.

«По-перше, слід сказати, що це було перше велике дослідження цього питання. Це один із найвагоміших парламентських комітетів, що взяв до уваги сотні доказів. Висновки, яких вони дійшли, зруйнували позицію уряду на користь масштабної імміграції. Я повторюю, масштабної, адже ніхто не виступає проти обмеженої міграції в обох напрямках, це абсолютно нормально. Але щодо масштабної імміграції, яку ми бачили в останні роки, то позицію уряду в цьому повністю розбито. Комітет каже, що така позиція є неадекватною, непереконливою. Це просто дивовижний звіт», – зазначив Андрю Ґрін.

Слід враховувати ширші, ніж суто економічні, наслідки імміграції

Міністр імміграції Ліам Бірн у світлі звіту пообіцяв, що національні інтереси будуть у цій справі в самому центрі політики. Проте він вважає, що дослідження повторює багато речей, які він відзначав, ще коли його було призначено на міністерську посаду 2006 року. За його словами, у звіті підтверджено, що економіка одержала 2006 року 6 мільярдів фунтів стерлінгів (понад 12 мільярдів доларів), що є великою сумою.

Водночас міністр імміграції погоджується з лордами у тому, що слід враховувати ширші, ніж суто економічні, наслідки імміграції, коли розробляється імміграційна політика. Ліам Бірн також сказав, що звіт надає нові докази того, чому потрібні зміни, які уряд, начебто, вже провадить цього року. Однією такою зміною, власне, і є нова система балів, змодельована за австралійським зразком, яка дає більші шанси висококваліфікованим іммігрантам.

У звіті урядову статистику щодо міграції названо такою, що вводить в оману. Пропонується робити більше, щоб визначити справжнє навантаження, яке імміграція спричиняє місцевим органам влади Великої Британії.
XS
SM
MD
LG