Доступність посилання

ТОП новини

Державна Дума Росії: Голодомор 1932-33 років не має ознак геноциду


Про це мовиться в заяві Державної Думи «Пам’яті жертв голоду 30-х років на території СРСР», на підтримку якої у середу висловилися 370 парламентаріїв. У документі наголошено, що жертвами голоду стали представники різних народів і національностей, що проживали здебільшого в сільськогосподарських районах СРСР.


Про це мовиться в заяві Державної Думи «Пам’яті жертв голоду 30-х років на території СРСР», на підтримку якої у середу висловилися 370 парламентаріїв.

У документі сказано, що депутати, зокрема поділяють із народами колишнього СРСР скорботу «у зв''язку з 75-річчям страшної трагедії – голоду 30-х років, який охопив значну частину території Радянського Союзу, народи якого заплатили величезну ціну за гігантський економічний прорив тих років».

У заяві наголошено, що жертвами голоду стали представники різних народів і національностей, що проживали здебільшого в сільськогосподарських районах СРСР.

Разом з тим російські парламентарії підкреслюють, що «немає ніяких історичних свідчень, що голод організовувався за етнічною ознакою». «Тому трагедія не може мати міжнародно встановлених ознак геноциду і не повинна бути предметом сучасних політичних спекуляцій», – зазначає нижня палата російського парламенту.

У документі також сказано, що віддаючи данину пам''яті жертвам трагедії, депутати рішуче засуджують режим, який нехтує життям людей заради досягнення економічної та політичної мети, і заявляють про неприйнятність будь-яких спроб відродження в державах, що раніше входили до складу СРСР, тоталітарних режимів, які нехтують правами і життям громадян

Вчора заступник голови МЗС Росії Григорій Карасін назвав неправомірними спроби Києва представити Голодомор 30-х років як геноцид українського народу.

Українська влада активно порушує питання Голодомору, закликаючи міжнародну спільноту визнати голод 1932-33 років геноцидом. Уряди понад десятка країн офіційно визнали Голодомор геноцидом українців.

Від голоду в Україні в 1932-33 роках, за різними оцінками, загинули від 7 до 10 мільйонів людей.

XS
SM
MD
LG