Доступність посилання

ТОП новини

У містах Закарпаття передчасно завершують опалювальний сезон


Надія Петрів Ужгород, 2 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Три дні тому несподівано закарпатські газовики припинили подачу газу на кілька котелень міста Ужгорода. Причина – борги і перевищення споживання блакитного палива від встановлених лімітів. Мешканці міста нарікають, що в помешканнях ще холодно, а влада каже – завершення опалювального сезону відбувається в багатьох містах, усе проходить у рамках чинного законодавства.

Від учора подавати тепло припинили в гірському містечку Рахові, і це попри те, що навколо ще лежить сніг. Влада міста каже, вимушені так зробити, бо єдина міська котельня працює на мазуті, а його запаси закінчилися. До того ж, потепліло на вулиці, тому такий крок – панацея. Рахівчанам щиро співчувають ужгородці, які опинилися в такій самій ситуації: від минулого тижня через примусове відключення газовиками трьох міських котелень без тепла кілька тисяч ужгородців та середня школа.

«Я офіційно запрошую до себе додому газовиків, хай поживуть у мене кілька днів без опалення, хай відчують, як це!» – закликає мешканка міста Любов.

Газовики пояснюють припинення опалення в Ужгороді тим, що місто використало ліміти блакитного палива і не сплатило за нього. Ужгородська міська влада переконує, що боргів немає, а про відключення можна було й попередити, бо «варварське» припинення постачання газу призвело до значних проблем у місті, стверджує Олег Подебрій, речник міськвиконкому.

«Це призвело до аварійної зупинки котлів. Це призвело до серцевого нападу в однієї літньої жінки, яка працює в котельні, і яка налякалася, коли почали «бахкати» котли. Ми вже подали всі необхідні документи до прокуратури та інших контролюючих органів, щоб відреагували на цей, так би мовити, газовий «безпрєдєл», – обурюється Олег Подебрій.

Обласна влада намагається запобігти відімкненню тепла

Обласна влада каже, про ситуацію знає, але зокрема Ужгороду зарадити не може нічим, бо міська влада з такими проханнями не зверталася. Що ж стосується власне постачання газу теплогенеруючим підприємствам області, то ситуація справді критична, бо газовики вже два тижні вимагають примусово припинити постачання газу житлово-комунальним підприємствам Закарпаття. З огляду на похолодання, обласна влада дозволити це не може, розповідає заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Лукеча.

«Враховуючи той факт, що погіршилися погодні умови і таке погіршення передбачається й надалі, питання про відключення газу підприємствам теплокомуненергетики розглядалося на обласній комісії з надзвичайних ситуацій та техногенної безпеки. Комісія ухвалила рішення, посилаючись на статтю 6 Закону України «Про теплопостачання», заборонити ВАТ «Закарпатгаз» під час опалювального сезону здійснювати відключення котелень від газу», – заявив Віктор Лукеча.

Наразі обласна влада й міська намагаються знайти вихід із ситуації, як обмежити споживання газу. Для цього вдень тепло вимикають, а на ніч – запускають. Але вже відомо, що розпорядження про офіційне завершення опалювального сезону таки готують у Мукачеві та Ужгороді, обіцяють ухвалити їх ще до кінця тижня. Решта закарпатців поки що гріються.
XS
SM
MD
LG